11111

Robot grasmaaier

Robot grasmaaiers. Welke robotmaaier past het best bij mijn tuin?

robomow rx12u

Als u erover denkt om geld te investeren in een robotmaaier, dan wilt u zeker weten dat u het juiste apparaat voor uw tuin koopt. U wilt immers maximaal van uw robotmaaier profiteren en geen spijt van uw aankoop krijgen. Hier vindt u tips en zaken waarop u kunt letten bij de aanschaf van een robotmaaier.

Oppervlakte

Als u uitgaat van uw eigen tuin en zoekt naar een geschikte grasmaaier robot, dan is de oppervlakte van uw tuin het eerste belangrijke punt om op te letten. Heeft u een grote oppervlakte die gemaaid dient te worden en geen zin om het apparaat vaak op te laden of meerdere apparaatjes aan te schaffen? Let er dan op dat de robot voldoende oppervlakte maait op een volle batterij. Heeft u een klein veldje? Dan is deze overweging minder belangrijk, op dat moment is de accu van de meeste robotmaaiers groot genoeg.

Maaitijd

Wat betreft de maaitijd zijn er grote verschillen tussen verschillende apparaten. Zo kan de ene maaier 45 minuten achterelkaar maaien, neem bijvoorbeeld de Robomow RC 304,  terwijl de ander maaier eenvoudig 150 minuten op één accu maait. Bekijk de maaitijd altijd in combinatie met de oppervlakte die gemaaid kan worden per tijdseenheid. Als u een groot gazon heeft zoekt u een robot die instaat is lang te maaien, u kunt echter bedrogen uitkomen als de oppervlakte die in deze tijd gemaaid wordt relatief klein is. Deze maaier krijgt dan niet meer gedaan dan een robot die minder lang meegaat op een volle batterij en veel vierkante kilometers berijdt in dezelfde tijd.

Maaihoogte

Bent u inconsequent in uw maaigedrag en wilt u maaien bij hoog en laag gras? Dan is de maaihoogte een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Een robotmaaier met groot bereik in maaihoogte kunt u in allebei de situaties gebruiken. Sommige robots hebben een heel klein bereik, bijvoorbeeld tussen de 30 en 50 mm, terwijl het bereik van andere apparaten veel groter is. Soms kan dit om 20 tot 60 mm gaan.

Geluid

Iets waar u misschien niet direct aan denkt, is rekening te houden met het geluid dat de robotmaaier produceert. Als u eenmaal een keuze heeft gemaakt, kunt u nog weleens spijt krijgen van uw keuze als het apparaat veel lawaai maakt. Heeft u een vrijstaand huis, zonder directe buren? Dan is dit meestal nog niet zo’n probleem. Wilt u echter een grasrobot aanschaffen terwijl u in een rijtjeshuis woont? Dan kan het handig zijn om te kiezen voor een model dat weinig geluid maakt. Het merk Robomow maakt over het algemeen weinig geluid. Neem bijvoorbeeld het model Robomow RS625U. Zo voorkomt u klagende buren en hoeft u zich zelf ook niet aan uw maaier te ergeren.

Merk

Robotmaaiers zijn te verkrijgen van verschillende merken en modellen. Vooral de prijsverschillen tussen deze verschillende merken en modellen zijn groot, maar uiteraard zijn ook de specificaties verschillend. U dient hier rekening mee te houden bij het vergelijken van grasmaaier robots, belangrijk is goed te weten wat voor robotmaaier u zoekt en wat u bereid bent hiervoor te betalen. Heeft u bijvoorbeeld een gazon dat u heel professioneel wilt onderhouden? Bijvoorbeeld bij een bedrijfspand, horecapand of rond uw eigen woning? Dan moet u er zeker van zijn dat u investeert in het allerbeste gereedschap. Ga dan ook voor een professioneel merk, zoals Etesia. Is dit niet nodig? Bedenk dan vooral wat u belangrijk vindt en ga van tevoren op onderzoek uit. Lees verschillende reviews, vraag mensen in uw omgeving naar hun ervaringen en vergelijk diverse merken en modellen op alle aspecten die voor u belangrijk zijn.

Extra opties

Afhankelijk van uw tuin en de tijden waarop u de robot wilt laten maaien, kan het handig zijn om te kiezen voor een automatische grasmaaier met antidiefstal alarm. Zo zorgt u ervoor dat het stelen van uw robotmaaier lastig wordt. Dat is erg handig als u bijvoorbeeld een grote tuin heeft waar men gemakkelijk toegang heeft, als u een gazon in de voortuin heeft of als u wilt maaien op tijdstippen wanneer u geen zicht heeft op uw robot, zoals ’s nachts of als u even weg bent. Een andere handige optie waarover robotmaaiers kunnen beschikken is de automatische schakelfunctie. Robots herkennen elkaar dan, waardoor u twee of meer robots op uw gazon kunt laten werken, zonder dat ze elkaar in de weg lopen. Wanneer u een heel groot grasveld heeft en u het geen goed idee vindt om de robot meerdere keren per dag op te laden is deze laatste optie verstandig.

Uiteraard zijn er nog veel meer extra opties. Laat u echter niet verleiden door extra opties die u niet nodig heeft. Fabrikanten maken robotmaaiers het liefst complexer dan deze eigenlijk zijn, waardoor vergelijken lastig wordt. Belangrijk is om de irrelevante opties niet mee te nemen in uw vergelijk.