Beste Dweilrobot

Een dweilrobot dweilt net iets beter dan een robotstofzuiger met dweilfunctie. Momenteel is de iRobot Braava M6138 de beste keuze! Dit model werkt ook erg goed samen met de iRobot S9+ robotstofzuiger.

Dweilrobots dweilen een stuk beter dan een robotstofzuiger met een dweilfunctie, omdat een dweilrobot zich volledig richt op het dweilen en vaak voorzien is van betere dweilpads. Op deze pagina hebben we een top 5 voor je gemaakt met de beste dweilrobots van dit moment.

Verder lees je op deze pagina wat een dweilrobot is, kan en waarop je moet letten. Verder onderbouwen we onze keuze en leggen we uit wat de beste keuze is en hoe dit apparaat vervolgens te werk gaat.

beste dweilrobot
Een dweilrobot werkt net weer anders dan een robotstofzuiger met dweilfunctie, zo sproeit een dweilrobot water over de vloer en dweilt hier vervolgens overheen.

Top 5 met de beste dweilrobots 2023

De beste dweilrobots herkennen apparaten en maken de vloer simpelweg schoon. In deze top 5 vind je onze favoriete en beste dweilrobots van 2023. Deze top 5 hebben we opgesteld door te kijken naar het aanbod aan dweilbots en daarbij te kijken naar de werking van de verschillende modellen. In onze ogen kan een goede dweilrobot ook objecten herkennen en is het schoonmaakresultaat het apparaat goed.

Wanneer een dweil robot geen objecten kan herkennen en simpelweg gewoon door de kamer rijdt, kan dit schade brengen aan je interieur. Herkent een dweilrobot bijvoorbeeld geen tapijt dan zal deze hier gewoon overheen rijden en het tapijt nat maken. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten dus let hier goed op!


irobot braava m6138

1. iRobot Braava M6138

In onze ogen is de iRobot Braava M6138 de beste dweilrobot van dit moment. Dit model heeft een hele slimme manier van dweilen, herkent objecten en is volledig te automatiseren via de app. De dweilrobot weet zelf waar hij al geweest is en dweilt via een systeem de kamer. Ook hoef je niet bang te zijn dat de dweilmachine zomaar alles nat spuit, denk bijvoorbeeld het tapijt. De robot herkent namelijk objecten en rijdt eerst over de vloer, zodat hij weet dat de kust veilig is. Ook werkt dit model ideaal samen met de iRobot S9+ robotstofzuiger.


ILIFE W400 Robotdweil

2. ILIFE W400 Robotdweil

Een erg goede dweilrobot van het merk ILIFE. Deze dweilrobot van ILIFE is een erg goede keuze, de robot gaat via een systematische wijze te werk. Dit model heeft een soort ronddraaiende borstel aan de onderzijde waarmee de dweilrobot extra goed werkt. Een stuk beter dan een robotstofzuiger met dweilfunctie. Wel dien je rekening te houden dat dit model niet zelfstandig werkt en je het apparaat moet activeren met een afstandsbediening.


irobot braava 250 jet

3. iRobot Braava 250 Jet

De Braava 250 Jet is een erg compacte dweilrobot die geschikt is voor kleine ruimtes. Dit model scant de omgeving met een laser en kan objecten in de kamer herkennen. Je kunt deze dweilrobot gebruiken met wegwerp doekjes of speciale wasbare pads.


irobot braava 390t

4. iRobot Braava 390T

De Braava 390T is ook een dweilrobot van iRobot. Dit model is een stuk goedkoper, maar heeft minder slimme functies. Wel heb je bij dit model de keuze uit twee verschillende schoonmaakopties: dweilen of vegen, hiermee kun je dus voor het dweilen eerst de kamer aan laten vegen voor schoner resultaat. Een nadeel van dit apparaat is dat deze geen onderscheid maakt tussen bepaalde ondergronden. Heb je een tapijt dan zal de dweilrobot deze gewoon meenemen. Ook is deze robot niet te bedienen via een app.


nordval hc101

5. Nordväl HC101

Deze Nordväl HC101 is ook een erg goede dweilrobot die te besturen is met een afstandsbediening. De robot werkt erg goed en maakt goed schoon. Verder heeft de robot sensoren die objecten en hoogteverschillen detecteren.


Hoe gaat een dweilrobot te werk?

dweilen met een dweilrobot in een ruimte
De meeste dweilrobots kun je ook naar bepaalde ruimtes sturen, handig wanneer dit gebied extra vies is.

De werking van een dweilrobot is best simpel. Je vult de dweilrobot met water en/of sopje en zet de dweilrobot vervolgens aan. Het verschilt per model hoe deze werkt, want je hebt robots die automatische werken, via een app of via een afstandsbediening.

Na het activeren van de dweilrobot gaat deze vervolgens rijden. Ook hier kan weer verschil inzitten zo zijn er dweilrobots die gewoon random door de kamer rijden, maar er zijn ook robots die via een systematische wijze dweilen. De beste robots zijn natuurlijk de gene die via een systeem werken, zo wordt niks overgeslagen en is de robot niet onnodig rondjes aan het rijden.

Tijdens het rijden sproeit de robot water over de grond en rijd hier vervolgens overheen. Er zijn dweilrobots die roterende borstels hebben of pads aan de onderzijde hebben. Het beste is wanneer een robot een roterende pad of borstels heeft, zo word ook vastzittend vuil goed meegenomen.

Beste keuze: iRobot Braava M6138

beste dweilrobot irobot braava m6138
In onze ogen de meest slimme en beste dweilrobot van dit moment: iRobot Braava M6138

In onze ogen is deze iRobot Braava M6138 de beste dweilrobot van dit moment. Het is een dweilrobot die veel handige functies en volledig te automatiseren is. Via de app kun je een tijdschema inzetten of de robot activeren. De robot werkt met een GPS-systeem en scant zo de kamer. In de app zie je de ruimte met bij behorende kamers. Ideaal om de dweilrobot bijvoorbeeld bepaalde ruimtes schoon te maken. Is de keuken een beetje vies geworden, dan kun je de dweilrobot gewoon naar de keuken sturen.

Nog een reden waarom dit een goede dweilrobot is, is dat de robot objecten herkent en ook onderscheidt maakt tussen een vloer en tapijt. De Robot dweil dus dweilt niet over een tapijt heen en maakt deze niet onnodig nat. De robot gaat als volgt te werk: hij rijdt eerst naar voren rijdt terug en sproeit dan pas de vloer nat. Door deze methode zal de robot dweil geen objecten nat spuiten.

Bekijk onderstaande filmpje waarin Dylan van Coolblue uitleg geeft over de iRobot Braava M6136. Ook zie je in het filmpje precies hoe de robot werkt:

Bedien de dweilrobot met spraak

Naast dat je de dweilrobot kunt automatiseren met tijdslot of de robot kunt activeren in de app kun je de robot ook met spraak bedienen. Het is namelijk mogelijk om de iRobot stofzuigers te koppelen met Google Home. Dit is helemaal handig wanneer een robotstofzuigers ook kamers herkent, zo kun je de robot ook naar kamers sturen met je stem. Commando’s die je kunt gebruiken zijn:

 • “He Google, start met dweilen”.
 • “He Google, dweil de woonkamer”.
 • “He Google, dweil in de keuken”.
 • “He Google, stop met dweilen”.

Werkt perfect in combinatie met de iRobot i7

iRobot i7 en iRobot Braava M6138 werken perfect samen!
iRobot i7 en iRobot Braava M6138 werken goed samen!

Onze voorkeur gaat vaak niet uit naar robotstofzuigers met een dweil, hoewel deze modellen wel steeds beter worden. Vooral omdat een robotstofzuigers minder scoren in het algemeen hebben we liever een apparaat dat doet waar hij voor bedoelt is. Een robotstofzuiger met dweilfunctie heeft bijvoorbeeld een extra waterreservoir en dit komt niet ten goede aan de hoogte van de stofzuiger of de robotstofzuiger heeft vaak een kleinere stofopvang.

Maar wanneer twee apparaten ieder gespecialiseerd zijn in bepaalde werkzaamheden, goede samen kunnen werken en dit ook nog eens geautomatiseerd gaat worden we wel blij. En dit doen beide apparaten. Zo kun je de apparaten aan elkaar koppelen en herkennen de apparaten elkaar. Eerst zal de robotstofzuiger zuigen en wanneer deze klaar is gaat de dweilrobot dweilen. Check op onze beste robotstofzuiger pagina om te zien of deze robotstofzuiger ook voorkomt in de lijst.

Specificaties iRobot Braava M6138:

Meer weten over deze robot dweil? Bekijk dan onderstaande specificaties van dit model. Ook belangrijk om te weten is dat dit model werkt met dweilpads die te vervangen zijn en die je eenmalig kunt gebruiken.

 • Afmetingen: 9 x 27 x 25,2 cm (HxBxD)
 • Gewicht: 2,2 kg
 • Schoonmaakroute: systematisch (de robot bedenkt zelf de meest efficiënte route)
 • Navigatiemethode: zelflerend, de eerste keer moet de robot de ruimte leren herkennen
 • Gebiedsafbakening: in de app kun je gebieden afbakenen waar de robot dweil niet mag komen
 • Afgrondsensoren: de robot herkent een afgrond en zal hier niet in rijden
 • Maximaal geluidsniveau: 35 dB

Naast twee aparte apparaten aan te schaffen kun je ook kiezen voor een robotstofzuiger met dweilfunctie. Deze modellen kunnen zuigen en dweilen tegelijk, kies bijvoorbeeld voor de Xiaomi Roborock S6 MaxV.

De meest gestelde vragen over dweilrobots:

Mocht je meer informatie willen ontvangen over dweilrobots dan kun je ons altijd een berichtje sturen. We krijgen wel eens vragen over dweilrobots en de meest voorkomende vragen met de beantwoording vind je hieronder:

Dweilrobot of robotstofzuiger met dweilfunctie?

Een dweilrobot is echt bedoeld voor het dweilen van je vloer en doet dit vaak een stuk beter dan een robotstofzuiger met dweilfunctie. Mocht je beide apparaten met elkaar kunnen combineren dan is dit ideaal. De dweilrobot en robotstofzuiger van iRobot werken bijvoorbeeld perfect samen!

Wat zijn de voordelen van een dweilrobot?

Het grootste voordeel van een dweilrobot is dat deze automatisch voor je dweilt. Je hoeft dus zelf veel minder te dweilen en je huis blijft zo een stukje schoner. Toch vervangt de dweil robot het dweilen niet volledig, omdat de robot niet onder een tafel met stoelen kan zuigen.

Werkt een dweilrobot goed?

Er zijn veel modellen die onder de maat presteren, maar we kunnen wel zeggen dat onze favoriete keuze die van iRobot wel erg goed is. Vooral omdat het apparaat ook objecten herkent en zelflerende is werkt de dweilrobot erg goed.

Welke dweilrobot kopen?

Op onze pagina hebben we de vijf beste dweilrobots opgesomd. Elke dweilrobot heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn er goedkope keuzes die oké werken, maar zo is er ook een wat duurdere keuze die toch een stuk beter werkt. Bekijk onze top 5 dweilrobots en trek je eigen conclusie!

Is er ook een Neato dweilrobot?

Momenteel is er nog geen Neato dweilrobot. Ook hebben de robotstofzuigers van Neato nog geen dweilfunctie, hoewel wij dit een gemis vinden lijkt het erop dat er in de toekomst ook nog geen dweilrobot van Neato op de planning staat.