Beste Robotstofzuiger van 2023

Op deze pagina vind je het overzicht met de beste robotstofzuigers van dit moment! Hierbij is gekeken naar de eigenschappen die belangrijk zijn voor een goede robotstofzuiger:

 • Het schoonmaakresultaat van de robotstofzuiger.
 • Ook moet een robotstofzuiger zelfstandig te werk gaan. Een robotstofzuiger moet voor gemak zorgen en moet daarom ook zelfstandig kunnen stofzuigen, zonder dat je de robotstofzuiger moet corrigeren.
 • Robotstofzuiger moet efficiënt te werk gaan en geen plekken overslaan.

De Xiaomi Roborock S6 MaxV is momenteel de beste robotstofzuiger, deze robotstofzuiger maakt goed schoon en gaat efficiënt te werk. De robotstofzuiger navigeert goed door ruimtes en heeft een dweilfunctie die ook goed werkt.

beste robotstofzuiger
Verschillende robotstofzuigers die we hebben getest voor deze beste robotstofzuiger test 2023.

De beste keuze op dit moment (2023)

Het aanbod aan robotstofzuigers groeit enorm, ook worden de modellen steeds beter en zien we dat het schoonmaakresultaat flink verbetert. Ook de functionaliteiten van robotstofzuigers worden steeds beter, zo zijn er al robotstofzuigers die met AI (artificial intelligence) werken. Om te voorkomen dat je een robotstofzuiger koopt die niet na verwachting werkt hebben we de robotstofzuigers getest en een beste keuze gekozen: de Xiaomi Roborock S6 MaxV. Hieronder lees je waarom dit de beste keuze is volgens ons. Mocht je liever een robotstofzuiger van een ander merk willen dan vind je alle best beoordeelde robotstofzuigers per merk in onderstaande top 10.


roborock s6-maxv

Roborock S6 MaxV

We hebben verschillende robotstofzuiger getest, maar deze Roborock S6 MaxV werkte in onze ogen het best. De stofzuiger maakt er goed schoon en navigeert goed door ruimtes heen. De stofzuiger ontwijkt objecten en maakt er foto’s van, deze kun je in de app bekijken en aangeven of de robotstofzuiger dit object volgende keer moet ontwijken of mag negeren. Verder heeft dit model ook een dweilfunctie waarmee de stofzuiger met een natte doek ook meteen de vloer dweilt. Kortom de robotstofzuiger maakt goed schoon en werkt ook goed zonder dat je veel omkijken naar de robot hebt. Daarbij vinden we dat deze stofzuiger ook aangeboden word tegen een schappelijke prijs.


Waarom is de Roborock S6 MaxV momenteel de beste keuze is:

 • Goed schoonresultaat: deze Roborock maakt goed schoon, goede navigatie en de dweilfunctie die goed werkt. Daarbij heeft de robotstofzuiger veel zuigkracht en heeft dit model een zijborstel die vuil extra goed naar de zuigmond veegt. Ook past dit model automatisch zijn zuigkracht aan wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld op tapijten.
 • Volledig te automatiseren in app: de Roborock is volledig te automatiseren in de app. Stel de dag en tijdstip vooraf in, zo kom je altijd in een schoon huis thuis. Ook kun je in de app aangeven welke kamers er gestofzuigd dienen te worden. Verder kun je de robot ook in verschillende ruimtes en kamers gebruiken.
 • Wordt goed beoordeelt door gebruikers: niet alleen wij vinden deze stofzuiger een goede keuze, maar veel gebruikers raden deze robotstofzuiger ook aan.
 • Zelflerend: de stofzuiger is zelflerend en bedenkt zelf wat de beste en meest efficiënte schoonmaakroute is. Daarbij krijg je in de app feedback over objecten, zo kun je aangeven of de robotstofzuiger deze objecten moet ontwijken of negeren.
 • Schappelijke prijs: de prijs van een goede robotstofzuiger kan flink oplopen. Vooral de robotstofzuigers van iRobot zijn erg duur, toch vinden wij dit model van Roborock een stuk beter werken en betaal je voor dit model veel minder geld.

Top 10 beste robotstofzuigers

Tegenwoordig komen er steeds weer nieuwe robotstofzuigers op de markt en komen er nieuwe merken bij. Hieronder hebben we een top 10 gemaakt met de best beoordeelde robotstofzuigers per merk. Zeker wanneer geen fan bent van het merk Xiaomi is het goed om verder te kijken naar alternatieven.

Mocht je meer informatie over robotstofzuigers in het algemeen willen, dan vind je onder aan de pagina alles wat je moet weten. Ook vind belangrijke tips en leggen we uit waarop je moet letten bij het kopen van een goede robotstofzuiger.


roborock s6-maxv

1. Roborock S6 MaxV

Onze nummer #1 robotstofzuiger is de Roborock S6 MaxV. Het schoonmaakresultaat van de stofzuiger is gewoon goed. De stofzuiger navigeert ook goed in ruimtes en herkent ook objecten. Verder is deze robotstofzuiger ook goed geprijsd.


irobot j7

2. iRobot Roomba J7+

Onze nummer #2 is de iRobot Roomba J7+. Deze robotstofzuiger heeft veel zuigkracht en kan goed navigeren. De stofzuiger herkent objecten en ontwijkt deze, hiermee voorkom je dat de robotstofzuiger vast loopt, dingen kapot maakt of door bijvoorbeeld poep rijdt. Ook wordt dit model geleverd met een automatisch leegstation, deze leegt de robotstofzuiger automatisch bij terugkomt.


neato botvac d8

3. Neato Botvac D8

De Neato Botvac D8 is ook een hele goede keuze en is ook een stuk lager geprijsd dan de iRobot S9+. Ook dit model heeft een d-vorm en kan daardoor goed in hoeken en langs kanten stofzuigen. Zuigresultaat van dit model is erg goed en de robotstofzuiger is volledig te automatiseren. Ander pluspunt van dit model is dat de robotstofzuiger een EPA 11-filter heeft.


ecovacs deebot ozmo 950

4. Ecovacs Deebot OZMO 950

Ook deze Ecovacs Deebot OZMO 950 heeft een dweilfunctie en goede zuigkracht. De robotstofzuiger is geheel te automatiseren via de app, zo kun je in de app met virtuele muren aangeven waar de robot wel en niet mag komen.


eufy robovac l70

5. Eufy Robovac L70 Hybrid

Deze Eufy RoboVac L70 is de meest geavanceerde robotstofzuiger van Eufy. De stofzuiger heeft erg goede zuigprestaties en navigeert op basis van Laser navigatie.


blaupunkt bluebot xtreme

6. Blaupunkt Bluebot Xtreme

Deze Blaupunkt Bluebot Xtreme is een nieuwe robotstofzuiger van Blaupunkt. Dit model navigeert een stuk beter dan zijn voorgangers en navigeert met een laser. Ook heeft deze robotstofzuiger een dweilfunctie en is de stofzuiger voorzien van een HEPA-filter.


aeg rx9 2 4stn

7. AEG RX9-2-4STN

De robotstofzuigers van AEG zijn gespecialiseerd in het stofzuigen van dierenharen. Deze AEG RX9-2-4STN is een erg goede keuze wanneer je huisdieren hebt. Ook heeft heeft dit model erg veel zuigkracht en heeft de stofzuiger borstels die goed zijn voor grofvuil en voor fijnstof. In de app kun je de robotstofzuiger volledig automatiseren per kamer en je kunt stukken kamer afzetten door virtuele muren te plaatsten in de app.


dyson 360 heurist

8. Dyson 360 Heurist

Ook Dyson heeft een erg goede robotstofzuiger. Deze Dyson 360 Heurist is voorzien van slimme lasers die de omgeving goed kan scannen, hierdoor weet de stofzuiger precies hoe en wat hij moet zuigen. Verder heeft de Dyson robotstofzuiger veel zuigkracht en is de robot voorzien van goede filters (HEPA).


medion md19511

9. Medion MD19511

Wanneer je op zoek bent naar de beste budget robotstofzuiger is de Medion MD19511 een goede keuze. Dit model is erg laag geprijsd, maar heeft wel goede zuigprestaties. Wel dien je rekening te houden dat deze robotstofzuiger niet via een app te bedienen is. Bij de stofzuiger krijg je namelijk een afstandsbediening, wel kun je de stofzuiger automatiseren door programma’s vooruit in te plannen.


rowenta explorer serie 80

10. Rowenta Explorer Serie 80

Ook Rowenta heeft veel goede robotstofzuigers, zo vinden wij deze Rowenta Explorer Serie 80 de beste keuze. Dit model is voorzien van een dweilfunctie en is via de app geheel te automatiseren. Met ingebouwde lasers maakt de robot een virtuele kaart, hierdoor weet de stofzuiger precies hoe de kamer eruit ziet en hoe die het best de kamer kan stofzuigen.


Wat is een robotstofzuiger?

wat is een robotstofzuiger
De meeste robotstofzuigers zijn hetzelfde, maar het verschil zit hem vooral in de functies van de stofzuiger.

Een robotstofzuiger is heel simpel gezegd een robot die zelfstandig stofzuigt. Automatische rijdt de stofzuiger door een kamer en ondertussen zuigt de robot je huis. Er zijn wel verschillende soorten robotstofzuigers, zo zijn er robotstofzuigers die volledig automatisch werken met een systeem en robotstofzuigers die random te werk gaan.

 • Automatische robotstofzuigers: deze modellen scannen automatische de kamer en herkennen objecten in de kamer. Op basis van deze scans bepaald een robotstofzuiger zelf wat de meest efficiënte zuigroute is.
 • Random robotstofzuigers: deze modellen zijn vaak wat ouder en rijden gewoon random door een kamer heen. Bij elke botsing draait de robotstofzuiger om en veranderd zijn positie. Wanneer de tijd om is of de accu leeg raakt keert de robotstofzuiger weer terug naar zijn basisstation. Aan deze werkwijze zit een nadeel en dat is dat de stofzuiger sommige plekken niet zuigt en overslaat.

Hoewel een robotstofzuiger zelfstandig te werk gaat is een robotstofzuiger geen vervanging van een “normale” stofzuiger. Het is voor een robotstofzuiger onmogelijk om bepaalde zuigwerkzaamheden over te nemen, denk aan het zuigen op meubels, traptreden, plafond en het soms moeilijk om te zuigen op andere kamers. Wel zijn er sinds kort ook robotstofzuiger die op meerdere verdiepingen en kamers kunnen zuigen, je moet de stofzuiger dan wel handmatig verplaatsen.

Hoe gaat een robotstofzuiger te werk?

hoe werkt een robotstofzuiger
De beste robotstofzuigers bakenen een ruimte af door eerst langs de zijkanten te gaan en vervolgens hierin te zigzaggen totdat de robotstofzuiger overal geweest is.

Naast het basis gemak dat je minder hoeft te stofzuigen, komt de robotstofzuiger met meer gemakken: u stelt de robot stofzuiger gemakkelijk van te voren in zodat de vloer schoon is als u thuis komt van u werk. Er kan ook gekozen worden om elke dag een ‘standaard rondje’ te zuigen, denk aan de haren van uw huisdier die elke dag worden opgezogen. 

U hoeft niet bang te zijn dat de robotstofzuiger stopt met zijn zijn taak omdat de accu leeg gaat. De betere apparaten rijden namelijk vanzelf terug naar het oplaadpunt en gaan daarna zelf weer verder. De geavanceerde modellen zorgen ervoor dat er wordt ‘onthouden’ waar de muren zijn, waar het meubilair staat en waar andere obstakels staan. Hier navigeert de robotstofzuiger automatisch omheen.

Als bepaalde gedeeltes van de te stofzuigen kamer niet meegenomen mogen worden, kan dat aangegeven worden met behulp van gebiedsafbakening. De meeste robotstofzuigers hebben boven en onder sensoren, deze voorkomen dat de robotstofzuiger bijvoorbeeld van de trap valt. De sensoren helpen ook met de inschatting hoever de robotstofzuiger zich van een muur of kast af bevindt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een goede robotstofzuiger?

Voordat je direct een robotstofzuiger koopt is het belangrijk dat je weet wat belangrijke factoren zijn van een robotstofzuiger. Zo is de zuigkracht van een robotstofzuiger erg belangrijk, maar natuurlijk ook de werking van zo’n robot. Hieronder hebben we de zes aspecten opgesteld en beschreven waarop je moet letten voordat je een robotstofzuiger koopt. Dit rijtje hebben we ook gebruikt om bovenstaande top 10 robotstofzuigers op te stellen.

 • Zuigprestaties van de robotstofzuiger: Een stofzuiger moet gewoon goed kunnen zuigen. Kijk daarom altijd goed naar de zuigprestaties, zo staat vaak bij een webshop beschreven hoe goed de stofzuiger op een bepaalde ondergrond scoort. Heb je bijvoorbeeld ook een tapijt in je kamer, kijk dan goed of de robotstofzuiger het tapijt ook kan zuigen.
 • Gebruiksduur en automatisch hervatten: Let ook goed op de gebruiksduur van de stofzuiger en check of de stofzuiger automatisch zichzelf hervat. Veel stofzuigers hebben deze functie wel, wanneer de stofzuiger leeg is zal deze automatisch naar de oplader rijden, opladen en vervolgens weer doorgaan waar hij gebleven is.
 • Hoe gaat de robotstofzuiger te werk: Ook zijn er robotstofzuigers die willekeurig stofzuigen en systematisch. Met willekeurig rijd een stofzuiger gewoon random in het rond en zo kan de robot plekken vergeten. Met systematisch gaat de stofzuiger systematisch te werk, hierdoor weet de stofzuiger waar hij geweest is en nog moet zuigen.
 • Houdt rekening met drempels: Bijna elk huis heeft wel drempels. Wil je dat de robotstofzuiger ook op lekken komt met drempels, check dan wat de maximale drempelhoogte is die de stofzuiger kan passeren.
robotstofzuiger over drempels
Heb je drempels in huis, check dan of robotstofzuiger hier over heen kunt rijden. De meeste robotstofzuigers kunnen een drempelhoogte van 1,5 cm passeren.
 • Hoogte van de stofzuiger: De hoogte van de stofzuiger kan ook van belang zijn en dit staat vaak beschreven op de webshop. Deze factor is een indicatie of de stofzuiger onder bepaalde meubels kan, check dit bijvoorbeeld bij de bank die je in de woonkamer hebt staan.
 • Extra opties van een robotstofzuiger: De extra opties zijn heel uitgebreid en stofzuigers krijgen steeds weer nieuwe functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dweilfuntie, turbofunctie, startuitstel of bestuurbaar via mobiele app. Ook zijn sommige robotstofzuigers te integreren in een smart home, doordat ze te koppelen zijn aan Google Home of Amazon Alexa.

Een punt waarmee we ook altijd rekening houden is de prijs. Prijs is belangrijk om mee te nemen in de vergelijking, zo zal je altijd zien dat de duurste stofzuiger ook altijd de meeste geavanceerde functies heeft.

Wat maakt dierenharen zo vervelend voor een robotstofzuiger?

Op het eerste zicht is het misschien niet helemaal duidelijk, maar het is absoluut niet zo vreemd dat dierenharen de werking van een robotstofzuiger kunnen beïnvloeden. Het is namelijk zo dat met name de haren van katten er om bekend staan al snel aan elkaar te klitten en in het ergste geval zelfs een heuse haarbal te vormen. In onze robotstofzuiger test kwamen we hier ook achter, zo draaide de Neato D8 vast door de dierenharen:

dierenharen en robotstofzuigers

Gelukkig is dit probleem ook vaak snel op te lossen door even de borstel eruit te halen en de dierenharen te verwijderen met een mesje. Bij veel robotstofzuigers krijg je standaard zo’n mesje en is de borstel vrij makkelijk te verwijderen.

Populaire en goede robotstofzuiger merken

Het kan zijn dat je een voorkeur hebt voor een bepaald merk, maar momenteel zijn er steeds meer merken die robotstofzuigers introduceren. Hieronder vind je onze favoriete en goede robotstofzuiger merken die de moeite waard zijn om even te bekijken. Elk merk heeft dan ook zijn eigen voor- en nadelen. Klik op één van de onderstaande merken en kom er achter welke robotstofzuigers elk merk heeft en wat de functies van deze robotstofzuigers zijn.

Benieuwd hoe een merk beoordeeld wordt door de gebruikers? In het tabel hieronder staat de beste keuze per merk en de beoordeling van gebruikers, zo zie je direct hoe gebruikers bepaalde modellen van merken beoordelen.

MerkBeoordelingBeste beoordeelde robotstofzuiger
AEG8.0AEG RX9-2-4STN
Blaupunkt9.1Blaupunkt Bluebot Xtreme
Eufy9.6Eufy RoboVac X8 Hybrid*
iRobot8.6iRobot Roomba i7158
Neato8.0Neato D8
Xiaomi9.5Roborock S7 White
*momenteel heeft er maar één gebruiker een beoordeling achtergelaten.

Toepassingen en soorten robotstofzuigers

Bij het kopen van een robotstofzuiger is het belangrijk om te weten welke functies een robotstofzuiger allemaal kan hebben. Sommige functies kunnen bijvoorbeeld interessant zijn voor jouw situatie en sommige helemaal niet. Denk bijvoorbeeld aan een dweilfunctie, sommige robotstofzuigers hebben een dweilfunctie, hiermee dweilen ze tijdens het stofzuigen ook direct je vloer. Wanneer je bijvoorbeeld een tapijt of een zachte vloer is dit helemaal niet relevant voor jou. Daarom is het belangrijk de juiste robotstofzuiger te kiezen, hieronder vind je de verschillende soorten robotstofzuigers:

Voor- en nadelen van een robotstofzuiger

Elk soort model stofzuiger heeft zijn voor- en nadelen. Ook een robotstofzuiger heeft zijn voor- en nadelen. Zo is een robotstofzuiger ideaal wanneer je weinig thuis bent en je minder bezig wilt zijn met de huishouden. Ben je aan het werk dan gaat de stofzuiger zelfstandig te werk en wanneer je thuis bent is de kamer netjes gezogen. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van een robotstofzuiger opgesomd:

Voordelen van een robotstofzuiger:

 • Je hoeft minder zelf te zuigen.
 • Wanneer je op werk bent gaat de stofzuiger thuis aan de slag.
 • De meest slimme robotstofzuigers slaan geen plekje over.
 • Ideaal wanneer je huisdieren hebt die veel haar los laten.
 • Vaak ook goed te integreren in je smart home.
 • Sommige dunne robotstofzuigers zuigen ook onder meubels als banken

Nadelen van een robotstofzuiger:

 • Goede robotstofzuigers zijn vaak erg prijzig.
 • Zuigt alleen de vloer dus het vervangt de stofzuiger niet in zijn geheel, je dient dus ook een ander model stofzuiger aan te schaffen.
 • Je moet wel rekening houden met losse objecten en snoeren in de kamer.

Robotstofzuiger FAQ: de Meestgestelde vragen:

Mocht je nog vragen hebben over robotstofzuigers dan kun je ons altijd een berichtje sturen! Ook hebben we hieronder de meestgestelde vragen over robotstofzuigers opgesteld en beantwoord.

Vervangt een robotstofzuiger de stofzuigwerkzaamheden?

Nee, helaas nog niet. Hoewel robotstofzuigers steeds beter en slimmer worden, zal je helaas nog steeds een gewone stofzuiger, steelstofzuiger of kruimeldief nodig hebben. Dit komt omdat een robotstofzuiger bijvoorbeeld niet op moeilijk bereikbare plekken kan zuigen, denk aan onder meubels, op meubels of plafonds.

Hoe vaak kan een robotstofzuiger zuigen?

Een robotstofzuiger kan elke dag zuigen en dit kun je volledig automatiseren. Ook zijn er tegenwoordig robotstofzuigers die zelf bedenken wanneer ze moeten zuigen of vuil herkennen en hier direct op reageren.

Waarom een robotstofzuiger met spraak bedienen?

Er zijn robotstofzuigers die je met spraak kunt bedienen, bijvoorbeeld met een Google Home speaker. Dit kan een handige functie zijn. Wanneer je bijvoorbeeld aan het bakken bent, vieze handen hebt en iets hebt laten vallen. Je kunt dan gewoon zeggen: “He Google, stofzuig in de keuken”.

Zijn er speciale robotstofzuigers voor dierenharen?

Jazeker, er zijn zelfs robotstofzuigers die gespecialiseerd zijn in het opzuigen van dierenharen. Wanneer je op zoek bent naar een goede robotstofzuiger die geschikt is voor dierenharen dien je vooral te kijken naar de borstel die de robotstofzuiger heeft en de zuigkracht van de stofzuiger. Bekijk bijvoorbeeld eens onze robotstofzuiger dierenharen pagina.

Kan de robotstofzuiger ook over drempels?

Goede vraag, maar dit is afhankelijk van elk model. Er zijn robotstofzuigers die dit niet kunnen, maar er zijn ook robotstofzuigers die zelfs over drempels van 2,5 cm hoog kunnen rijden. Bij het kopen van een robotstofzuiger staat vaak aangegeven over welke hoogte een robotstofzuiger kan rijden, let hier goed op!