Blaupunkt Bluebot Xboost review

De Blaupunkt XBOOST is rond en verder vrij eenvoudig en strak vormgegeven. Aan de voorzijde heeft de robotstofzuiger twee ronddraaiende borstels. De voorkant heeft een sensor en een bumper waarmee de robot kan voelen of hij toch niet per ongeluk ergens tegenaan is gereden (handig voor tussen de stoelpoten).

blaupunkt bluebot xboost

Hoe gaat de Bluebot XBOOST te werk?

Als de robot het dockingstation verlaat, dan rijdt hij rechtdoor en kiest vervolgens een kant om hierna systematisch de ruimte door te rijden. Dat wil zeggen: doorrijden tot aan een obstakel, controleren of de robot er omheen kan of dat het een wand is. Als dat laatste het geval is, maakt de robotstofzuiger een bochtje en zuigt dan naast de baan waar hij eerder heeft gezogen. Op deze manier komt de robot op alle stukken van een ruimte en dankzij de GPS functie heeft de robot een aardig beeld waar hij is.

In de wat complexere woningplattegrond waar we deze stofzuiger getest hebben, heeft de stofzuiger wel wat moeite om alle kamers systematisch af te gaan. Ook kan hij soms het dockingstation niet goed terugvinden als de batterij dreigt op te gaan.

Bluebot Xboost app

De stuurt de robotstofzuiger aan met de Bluebot app. Hierin kun je een planning maken en de robot terugsturen naar het dockingstation. Als de XBOOST aan het werk is, dan maakt hij automatisch een kaartje aan in de app. Dit is vooral leuk maar verder niet erg gedetailleerd. Wat ook ‘vooral leuk’ is, is dat je de robot handmatig kunt besturen.

Wifi

Als je deze robotstofzuiger overweegt, zorg dan dat je enige ervaring hebt met je eigen WiFi netwerk. De stofzuiger kan namelijk enkel verbinding maken met het 2,4 Ghz netwerk en niet met het 5,0 Ghz netwerk dat veel mensen thuis gebruiken. Tegenwoordig zenden veel modems beide signalen uit, maar het is wel belangrijk dat je weet of dit voor jou het geval is.

bluebot handmatig besturen
Bestuur de stofzuiger handmatig

Het instellen van de WiFi ging in ons geval ook niet geheel vlekkeloos. Dat heeft echt behoorlijk wat tijd gekost. Uiteindelijk werkte het om de XBOOST naast de modem te plaatsen en te installeren. Wonderbaarlijk werkte dit wel. Toch blijft de stofzuiger zo nu en dan netwerkfouten geven en moet je de Wifi opnieuw instellen. Dit is op zich niet een heel groot probleem, maar wel af en toe hinderlijk.

Zuigprestatie van de Bluebot XBOOST

De zuigkracht is van de Blaupunkt Bluebot XBOOST is erg goed. De vloer wordt gewoon erg goed schoon en met de borsteltjes zorgt hij dat de grotere stukken precies goed voor de zuigmond terecht komen. Soms lijkt het wel of de robot met minder zuigkracht dan onze handstofzuiger (de Dyson V11 Torque Drive Extra ) , meer gedaan krijgt. Daarbij is de stofzuiger ook best behoorlijk stil in gebruik. De dweilfunctie hebben we nog niet getest.

Gebruiksduur & Automatisch hervatten

De robotstofzuiger gaat volgens opgave tot aan 2 uur mee en moet daarna opgeladen worden. We hebben het nog niet precies getimed, maar de stofzuiger rijdt inderdaad best lang rond. Opladen duurt daarentegen ook best lang. Na 5 uur is de robotstofzuiger weer klaar voor gebruik.

bluebot xboost app

Drempels & Hoogte van de Bluebot XBOOST

De robot heeft niet al teveel moeite met drempels en vloerkleden. Ook onder objecten vindt de robot op den duur zijn weg en weet deze zich uit benarde posities te bevrijden. Waar de robot wél moeite mee heeft zijn snoeren. Een stekkerdoos met meerdere stekkers kun je dus maar beter goed opbergen, en vergeet vooral de kabeltjes van de oplader van je telefoon niet.

Conclusie Bluebot XBOOST Review

De Bluebot XBOOST is een stille robotstofzuiger zonder al teveel poespas en met hele goede zuigkracht. Hierdoor is deze ideaal in dagelijks gebruik. Dit wordt bevestigd door de vele positieve reviews voor dit model.

Woningen met een complexe plattegrond, kunnen beter een andere model kiezen met een meer geavanceerde routingfunctie. Bijvoorbeeld de Xiaomi Roborock S6 MaxV, deze heeft een Multilevel Mapping functie die verschillende kamers en verdiepingen kan herkennen. Ook als je geen of weinig verstand hebt van Wifi instellingen, zijn andere modellen misschien een betere keuze.


blaupunkt-bluebot-xboost

Blaupunkt Bluebot Xboost

Wij zijn erg te spreken over deze robotstofzuiger, De robotstofzuiger scoort goed, heeft goede functies en goede zuigprestaties.