De RoboVac L70 is de nieuwste robotstofzuiger van Eufy. Het is ook de eerste robotstofzuiger die werkt met laser navigatie. De robotstofzuiger scant met een laser zijn omgeving en herkent zo objecten en weet precies hoe zijn omgeving eruit ziet. We hebben deze robotstofzuiger een tijdje uitgetest en deze Eufy RoboVac L70 review geschreven. Hierin lees je hoe de stofzuiger werkt, welke functies deze heeft en ook hoe wij deze robotstofzuiger hebben ervaren. Ook vertellen we in onze conclusie wat of de robotstofzuiger een goede of slechte keuze is.


eufy robovac l70

Eufy RoboVac L70 hybrid

De nieuwste en beste robotstofzuiger van Eufy op dit moment. Een stofzuiger met handige functies, zodat de stofzuiger in staat is nog beter schoon te maken.


Design van de RoboVac L70 Hybrid

design robovac l70

De meeste stofzuigers van Eufy zijn te verkrijgen in een zwarte en witte kleur. Momenteel is deze Robovac L70 niet in een zwarte kleur te verkrijgen. Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien hebben wij de witte variant. We moeten eerlijk zeggen dat deze witte kleur ons wel bevalt. Het is een mooie stofzuiger voor het oog en het heeft mooie rose gouden tinten.

Hoe werkt de RoboVac L70 hybrid

De RoboVac L70 is de meest zelfstandige robotstofzuiger van Eufy en heeft functie waarmee de stofzuiger de kamer goed in kaart krijgt. Zo scant de stofzuiger met lasers de kamer tijdens het rijden en weet de stofzuiger hoe de kamer eruit ziet. Op basis van deze gegevens bepaalt de stofzuiger dat beste route is om de kamer te stofzuigen. Tijdens het rijden zal de stofzuiger ook constant blijven scannen.

Wanneer je de stofzuiger voor het eerst gebruikt zal de stofzuiger even moeten wennen aan de omgeving. Na één of twee schoonmaakbeurten kent de stofzuiger zijn omgeving goed. In de app krijg je dan ook te zien hoe omgeving eruit ziet en hoe de stofzuiger zijn route bepaald. Nadat de stofzuiger een plattegrond gemaakt heeft kun je in de plattegrond ook no-go zones aangeven en aangeven waar de stofzuiger de dweilfunctie niet moet gebruiken. Omdat we tapijt in onze omgeving hebben is het niet verstandig hier de dweilfunctie te gebruiken. Hieronder zie je een voorbeeld hoe dit er vervolgens uit ziet:

hoe werkt de robovac l70

Zoals je hierboven kunt zien kun je bepaalde ruimtes in je omgeving uitsluiten. Dit kan alleen voor de dweilfunctie (handig wanneer je tapijt of zachte vloer hebt), maar je kunt ook zones aangeven waar de stofzuiger helemaal niet moet komen.

Het is een vrij zelfstandige stofzuiger en is te activeren met een knop op de stofzuiger, in de app, met stem of via handige timers. Vooral de timers maken de robotstofzuiger zelfstandig, deze kunnen per dag of op een bepaalde tijdstip geactiveerd worden. Ga je naar je werk dan kun je de stofzuiger zijn werk laten doen, zo heb je geen last van de stofzuiger en kom je altijd in een gezogen huis thuis.

Bekijk hieronder een filmpje van Eufy Life, hierin introduceren ze de nieuwe Eufy RoboVac L70 Hybrid. Zo krijg je een idee hoe de stofzuiger werkt en wat er allemaal mogelijk is.

Unboxing: wat zit er in de doos

unboxing robovac l70

In de doos van de stofzuiger vind je enkele accessoires. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van wat er allemaal in de doos zit en leggen we uit wat je er mee kunt:

 • Basisstation: ook het basisstation is wit. Het station is vrij klein en heeft een hoogte van 8,5 cm en is zo’n 18 cm breed.
 • Dweilpad: ook is dit een robotstofzuiger met dweilfunctie. Bij de stofzuiger zit een dweilpad die te wassen is.
 • Anti-vocht pad: de anti-vocht pad plaatst je bij het oplaadstation, dit voorkomt dat een stofzuiger lang stil staat met een natte pad.

Verder is de stofzuiger zelf voorzien van een opvangbak van zo’n 0,5 liter, tevens is het waterreservoir ook verwerkt in de stofbak. In de stofbak zit ook de HEPA filter verwerkt. Het fijne stof wordt daar gefilterd en met het borstel kun je de filter en de robotstofzuiger zelf schoonmaken.

stofreservoir van de eufy l70
De stofreservoir van de Eufy L70, zoals je ziet vind je daar ook het waterreservoir.

Installatie van de Eufy L70 Hybrid

installatie eufy robovac l70

De installatie van de RoboVac is vrij simpel en binnen enkele minuten gedaan. De stappen spreken voor zich en het belangrijkste is dat je rekening houdt met voldoende ruimte om het basisstation heen. Voor de installatie kun je onderstaande stappen gebruiken:

 • Eufy robotstofzuiger werkt met de EufyHome app

Stappen voor installatie Eufy RoboVac L70

 1. Plaatst het basisstation: positioneer het basisstation op de juiste plek. Houdt hierbij rekening met een stroompunt, maar ook met voldoende ruimte om het station heen. Zo dient er aan de voorzijde 1,5 m vrije ruimte te zijn en aan beide zijkanten zo’n 0,5 m afstand.
 2. Plaats het anti-vocht mat: wanneer je gebruik gaat maken van de dweilfunctie is het belangrijk dat je ook het anti-vocht mat plaatst. Deze zet je onder het station en het station kun je in het matje schuiven.
 3. Plaatst de RoboVac op het station: doe de stekker in het stopcontact en vervolgens ook het station (onderkant). Plaats vervolgens de stofzuiger op het station, nu gaat de stofzuiger alvast opladen.
 4. Download de EufyHome app: apparaten van Eufy bedien je met de EufyHome app. Download de EufyHome app en maak een account aan.
 5. Koppel de robotstofzuiger in de app: nadat je een account hebt aangemaakt kun je apparaten toevoegen. Druk op het plusje, vervolgens op Robotic Vacuums en klik de RoboVac L70 Hybrid aan.
 6. Volg de stappen in de app: volg vervolgens de stappen in de app, deze spreken voor zich.

Speciale functies van de RoboVac L70 hybrid

Tegenwoordig zijn de functies van een robotstofzuiger bepalend. De zuigkracht is bij de meest robotstofzuiger merken wel goed en worden de stofzuigers van elkaar onderscheden door de functies. Ook dit model van Eufy heeft veel nieuwe gave functies die de robotstofzuiger een stuk beter maakt en vooral zelfstandig. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van de functies van dit model met daarbij een uitleg:

 • iPath Laser Navigation: de RoboVac L70 hybrid heeft lasers aan boord waarmee de stofzuiger de hele omgeving in kaart kan brengen, zo herkent de stofzuiger ook objecten.
 • Systematisch schoonmaakroute: de Eufy L70 maakt via op basis van een S vorm schoon, dat houdt in dat de stofzuiger heen en weer gaat in een soort S vorm. Dit is een stuk efficiënter dan wanneer een stofzuiger op via een willekeurige wijze te werk gaat.
 • A.I Map Technologie: met deze functie maakt de stofzuiger tijdens het schoonmaken een visuele kaart in de app. Via de app kun je dan precies zien waar de stofzuiger gezogen heeft en nog moet zuigen.
 • Zones afbakenen: zijn er in de kamer plekken waar de robotstofzuiger niet mag komen, dan kun je deze plekken aangeven in de app. Dit werkt een stuk beter dan het zetten van virtuele muren met magneetstrippen.
 • Stuur de stofzuiger na desbetreffende plekken: naast het afzetten van bepaalde plekken, kun je in de app ook plekken aangeven waar de stofzuiger moet zuigen. Stel je laat ergens iets vallen, dan kun je de stofzuiger gewoon naar die plek sturen via de app.
 • Met spraak bedienen: de robotstofzuigers van Eufy zijn bijna allemaal te integreren met Amazon Alexa en Google Assistant. Dat is ideaal wanneer je al een smart speaker hebt van één van de twee apps, zo kun je de robotstofzuiger ook bedienen met spraak.
 • Dweilfunctie: de L70 hybrid heeft ook een dweilfunctie, hiermee gaat de stofzuiger met natte lap over de grond heen tijdens het stofzuigen.

Ook is de robotstofzuiger erg zelfstandig, zo kun je automatische timers instellen. Door timers gaat de robotstofzuiger automatisch van start, deze zijn in te stellen per dag en op een bepaalde tijdstip. Mocht ondertussen de accu leeg raken, dan rijdt de robot ook automatisch terug naar zijn basisstation. Is de accu dan weer opgeladen dan vervolgt de stofzuiger zijn weg weer waar die gebleven was.

Met welke modellen te vergelijken?

In het tabel hieronder vind je de verschillende modellen van Eufy die nu te koop zijn in Nederland. Onder het tabel lichten we de verschillen tussen de modellen uit.

ModelDrempelsDweilfunctieExtra optiesPrijsindicatie
Eufy RoboVac L70 Hybrid1,5 cmJaNo-Go-zone, Realtime besturing, zonereiniging, PintPoint modus, Boost IQ technologie€549,-
RoboVac 35c1,6 cmNeeWerkt met virtuele muren€249,-
RoboVac 11S1 cmNeeWordt geleverd met afstandsbediening, BoostIQ€199,-
RoboVac 15C1,6 cmNeeErg stille robotstofzuiger€229,-
RoboVac 30C1 cmJaWerkt met virtuele muur€259,-
RoboVac G101 cmJaMet dweilfunctie€279,-

Conclusie: Eufy RoboVac L70 hybrid

Momenteel is dit de beste robotstofzuiger van Eufy, wel dien je rekening te houden dat dit ook de duurste keuze is in vergelijking met andere modellen van Eufy. Vergelijken we dit met andere robotstofzuigers dan is de prijs wel gewaarborgd en zelfs best laag. De stofzuiger heeft namelijk handige functies en is erg zelfstandig.

Ook de zuigkracht van deze stofzuiger is erg goed. Verder is een pluspunt van de stofzuiger dat je in de app bepaalde stukken in de kamer kunt uitsluiten. Voorheen werd dit bijvoorbeeld veel gedaan met magneetstrippen en bij deze Eufy RoboVac L70 kun je dit heel simpel in de app doen. Mocht er een bepaalde ruimte wel schoongemaakt worden dan kun je dit ook heel simpel in de app aangeven.

Kortom gezien de functies en prijs is dit een hele goede robotstofzuiger. Ook vooral goed om te zien dat Eufy steeds beter robotstofzuigers op de markt zet. Dit model heeft veel beter functies dan zijn voorgangers, is krachtiger en heel zelfstandig.


eufy robovac l70

Eufy RoboVac L70 hybrid

Deze nieuwe robotstofzuiger van Eufy is een hele goede keuze. De stofzuiger heeft goede zuigprestaties en zeer goede innovatieve functies.