Tegenwoordig zijn veel robotstofzuigers voorzien van een dweilfunctie. Met zo’n functie kan een robotstofzuiger tijdens het stofzuigen ook dweilen. Een handige functie om fijnstof en andere vlekken van de vloer te verwijderen. Echter zijn er maar weinig robotstofzuigers van iRobot die deze functie hebben, er is er zelfs maar één en dat is de iRobot Combo. Toch komt hier verandering in met een nieuwe iRobot Combo variant. Deze nieuwe iRobot dweil heeft dezelfde functionaliteiten als de iRobot J7, maar heeft als toevoeging ook een dweilfunctie. Daarbij komt deze nieuwe iRobot Combo J7+ met een nieuwe functie waarbij de dweilpad volledig intrekbaar is.

irobot dweil
De nieuwe iRobot Dweil. Deze iRobot Combo J7+ kan stofzuigen en dweilen tegelijk!

Wat is er nieuw aan deze iRobot Combo J7+

Tegenwoordig zijn er veel robotstofzuigers met dweilfunctie, maar deze iRobot heeft nieuwe unieke functie die we nog niet hebben gezien. De iRobot stofzuiger kan namelijk de dweilpad volledig intrekken. Doordat de robotstofzuiger zijn dweilpad in kan trekken kan de robotstofzuiger ook tapijten stofzuigen zonder ze nat te maken.

Bij andere robotstofzuigers met een dweilfunctie gaat de robotstofzuiger gewoon met een natte dweil over het tapijt heen. Ook zijn er andere robotstofzuigers waarbij sensoren het soort ondervloer kunnen detecteren. Detecteert de stofzuiger een tapijt dan ontwijk de robotstofzuiger deze. Het nadeel hiervan is dat het tapijt dan niet gestofzuigd wordt.

Andere handige functies van deze iRobot dweil:

Deze nieuwe iRobot stofzuiger heeft dezelfde functies als de Roomba uit de j7 series. Hieronder een korte beschrijving van wat unieke en handige functies:

  • Obstakels vermijden: robotstofzuiger uit de j7 series kunnen objecten herkennen en deze vermijden als dit nodig is. Ligt er bijvoorbeeld een snoertje op de grond dan merkt de robotstofzuiger dit op en vermijd deze. De robot voorkomt hiermee dat hij zichzelf vastrijdt.
  • Gericht ruimtes schoonmaken: in de app maakt de robotstofzuiger een overzicht van de kamer, hierdoor weet de robot precies waar hij moet stofzuigen. Jij kan vervolgens in de app aangeven welke kamers er zijn. Vervolgens kan je de robotstofzuiger naar een specifieke kamer sturen. Erg handig in combinatie met de dweilfunctie, is er bijvoorbeeld ergens iets gemorst of extra vies, stuur de robot dan gericht naar deze ruimte.
  • Besturen met spraakcommando’s: daarbij is er ook de mogelijkheid om de robotstofzuiger te koppelen met je spraakassistent, denk aan Google Assistant, Alexa of Siri. Je kunt hierdoor de stofzuiger bedienen zonder dat je de app hoeft te gebruiken.
  • Met Clean Base® Automatic Dirt Disposal: deze robotstofzuiger is ook te gebruiken met de Clean Base. Deze Clean Base stofzuigt de robotstofzuiger leeg waardoor je de stofzuiger langer kunt gebruiken.

Kortom: deze nieuwe stofzuiger is geschikt voor huishoudens die harde vloeren, vloerkleden en tapijten heeft. De stofzuiger zorgt voor meer gemak en je hoeft zelf veel minder te stofzuigen en te dweilen.

Hoe werkt deze iRobot dweil

Deze nieuwe iRobot dweil werkt heel simpel. In vergelijking met zijn voorganger (iRobot Combo) kan dit model zijn omgeving goed in kaart brengen. Het enige wat jij hoeft te doen is de robotstofzuiger te activeren, dit kan in de app, maar ook via het knopje op de stofzuiger of met een vooraf ingestelde schoonmaak programma. De robotstofzuiger scant vervolgens de omgeving en rijdt vervolgens door het huis heen.

De dweilfunctie wordt automatisch geactiveerd wanneer jij het waterreservoir vult met water. In de app kun je instellen hoeveel water de robotstofzuiger moet verbruiken, daarbij kun je ook de zuigkracht aanpassen. In de app kun je zelfs aangeven of een plek meerdere keren gedweild moet worden, dit is handig wanneer een ruimte extra vies is.

hoe werkt de irobot dweil
In de app geef je aan of de iRobot dweil een plek meerdere keren moet dweilen en of er gestofzuigd en gedweild moet worden.

Alternatieven iRobot dweilen

Dat iRobot eindelijk weer met een nieuwe iRobot met dweilfunctie komt is een soort van uniek. iRobot zet zelf ook veel in op speciale dweilrobots. Deze modellen zijn gespecialiseerd in dweilen en kunnen niet stofzuigen. Het voordeel van deze modellen is dat ze beter dweilen en ook langer kunnen dweilen. Nadeel is wel dat je twee apparaten moet aanschaffen en ze in je huis ook een plekje moet geven.

Wel werken de iRobot robotstofzuigers en dweilrobots goed samen. Door beide apparaten met elkaar te koppelen gaat de dweilrobot pas dweilen wanneer de robotstofzuiger klaar is.


irobot braava m6138

iRobot Braava M6138

De iRobot Braava M6138 een dweilrobot van iRobot. Dit model kan alleen dweilen en niet stofzuigen. Deze dweilrobot heeft een hele slimme manier van dweilen, herkent objecten en is volledig te automatiseren via de app. Doordat deze robot objecten herkent hoef je ook niet bang te zijn dat de robot alles nat spuit, bijvoorbeeld het tapijt.


Waar en wanneer kun je deze iRobot Dweil kopen?

De nieuwe Roomba Combo j7+ met Clean Base® Automatic Dirt Disposal is vanaf 4 oktober in Nederland te koop. Dit nieuwe model gaat €999,- kosten, maar is ook zonder Clean Baste te koop en dan kost de robot €799. Kun je niet wachten en wil je geen iRobot met dweilfunctie dan kun je wel kiezen voor de gewone iRobot Roomba J7+.