De iRobot Roomba 698 is één van de laatste robotstofzuigers uit de 600-serie van iRobot die nog leverbaar is. Modellen uit de 600-series zijn laag geprijsd en zijn vrij simpel in gebruik. Of de Roomba 698 een interessante keuze is? Dat lees je hieronder in onze iRobot Roomba 698 review ook lees hoe de robotstofzuiger werkt en welke functies deze heeft.


irobot-roomba-698

iRobot Roomba 698

Een prima robotstofzuiger uit de 600-series van iRobot. Deze iRobot Roomba 698 navigeert op basis van een systematisch wijze. Ook is het model zelflerend dus naar een paar rondjes herkent de stofzuiger de omgeving en zal de stofzuiger zo efficiënt mogelijke route uitkiezen.


iRobot Roomba 698 handleiding:

De iRobot Roomba 698 is qua gebruik vrij makkelijke stofzuiger. Via de iRobot app koppel je de stofzuiger en kun je de stofzuiger activeren. Ook kun je de stofzuiger in de app automatiseren, zo stel je in welke dat en op welk tijdstip de stofzuiger moet zuigen. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld naar werk gaat, dan gaat de stofzuiger aan de slag. Wanneer de robotstofzuiger een lege accu heeft zal deze automatisch terugrijden naar het oplaadstation en zichzelf opladen. Is de accu dan weer leeg dan rijdt de stofzuiger terug en gaat hij verder met zijn schoonmaakplan.

Via een systematisch schoonmaakroute bepaalt de stofzuiger de route die hij rijdt. Het voordeel van een systematische wijze is dat de stofzuiger een efficiënte route aflegt en niet random door de kamer heen rijdt. Ook is dit model zelflerend en dat houdt in dat de stofzuiger de omgeving leert kennen en zo steeds betere schoonmaakroute maakt. Dit kan een paar keer duren voordat de stofzuiger helemaal zijn omgeving herkent.

Ook is het belangrijk om te weten dat de meeste robotstofzuigers van iRobot voorzien zijn van drie verschillende borstels. Een rubberen borstel aan de onderzijde en een harige borstel, deze twee werken goed samen en zijn voor elk ondergrond geschikt. Daarnaast zit er aan de zijkant van de stofzuiger een roterende borstel die het vuil langs kanten en in hoeken naar de zuigmond veegt. Bekijk hieronder een filmpje van een soort gelijk model, ook dit model komt uit de iRobot 600-serie en lijkt op de Roomba 698:

Specificaties van de iRobot Roomba 698

Wanneer je een robotstofzuiger koopt is het ook belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de robotstofzuiger. Hoe hoger de stofzuiger is hoe moeilijker deze onder bepaalde meubels kan. Wel hebben hogere robotstofzuigers vaak meer ruimte voor een sterke motor of een grotere stofreservoir. Naast de hoogte kun je ook nog op andere factoren letten, hieronder hebben we de specificaties van de iRobot Roomba 698 opgesomd:

 • Geschikt voor drempels tot 1,6 cm
 • Geschikt voor dierenharen
 • Herkent vuil door vuildetectie
 • Heeft een anti-vastloop functie
 • Geschikt voor een zuigoppervlakte van 100 m²
 • Volume opvang van 0,6 L
 • Kan gekoppeld worden met Amazon Alexa of Google Assistant
 • Programmeerbaar via tijdschema via app
 • Hepa filter 11 (95% filtering)
 • Maximaal geluidsniveau 58 dB

Welke functies heeft de iRobot Roomba 698

irobot roomba 698 vuildetectie
De iRobot Roomba 698 herkent vuil met vuildetectie

Let bij het kopen van een robotstofzuiger altijd op de functies. De functies maken een apparaat vaak goed en onderscheid zich daarmee van andere apparaten. Dit model van iRobot komt uit de 600-series en is daarom beperkt in de functies. Mocht je een robotstofzuiger zoeken die voorzien is van de nieuwste functies, dan kun je eens onze iRobot Roomba S9+ review lezen. Benieuwd naar de functies van dit model, bekijk deze hieronder:

 • iAdapt navigatie: de robotstofzuiger is voorzien van sensoren die de robotstofzuiger in staat stellen zijn weg te vinden in de kamer. Ook herken en onthoud dit model zijn omgeving, zodat de stofzuiger het meest efficiënte schoonmaakroute bepaald.
 • Dirt Detect: de robotstofzuiger maakt gebruikt van optische en akoestische sensoren, hiermee detecteert de stofzuiger plekken waar hoge contracties vuil ligt. Deze plekken worden daardoor extra grondig gereinigd.
 • Afgrondsensoren: met afgrondsensoren rijdt de robotstofzuiger niet zomaar een afrond in. Heb je een trap in de kamer, dan zal de robotstofzuiger hier niet gemakkelijk vanaf rijden.
 • Status monitoring via de app: in de app van de stofzuiger kun je de status van de robot kijken. Ook kun je zien welke reinigingstaken de stofzuiger uitgevoerd heeft of nog uit moet voeren.
 • Instelbare schema’s: verder kun je in de app meerdere schema’s inplannen, hierdoor kan de stofzuiger volledig zelfstandig aan het werk. Elke dag kun je een schoonmaaksessie inplannen op het gewenste tijdstip.
 • 3-staps reinigingssysteem: iRobot heeft naar eigen zeggen een 3-staps reinigingssysteem, hiermee bedoelen ze dat de robotstofzuiger is voorzien van drie verschillende schoonmaakborstels.
 • AearoVac-filter: ook heeft dit model nog een AearoVac filter, dit is een filter die zorgt voor betere filtering van fijnstof en kleine deeltjes uit de lucht.

iRobot Roomba 698 vs 976

Naast bekijken van functies van een robotstofzuiger kan het ook belangrijk zijn om dit te vergelijken met andere robotstofzuigers. Een vergelijking die vaak gemaakt wordt is de iRobot Roomba 698 vs 976. Hierbij wordt een robotstofzuiger uit de 600-serie vergeleken met een robotstofzuiger uit de 900-serie. Belangrijkste punt om te weten is dat de 600-serie de goedkoopste modellen van irobot zijn en daarom is de 900-serie wat duurder. Hieronder hebben we de grootste verschillen tussen de twee modellen benoemd:

 • De robotstofzuigers uit de 900-serie hebben 5x meer zuigvermogen
 • De 900-serie modellen kunnen gekoppeld worden met de iRobot M6 dweilrobot
 • iRobot Roomba 698 is goedkoper dan de iRobot 976
 • iRobot 976 werkt op basis van een vSlam technologie wat zorgt voor een betere navigatie.
 • De iRobot 976 heeft twee rubberborstels en de iRobot Roomba 698 slechts één.

Meer weten over de Roomba 976 lees dan onze iRobot Roomba 976 review.