Wanneer jij veelal gebruikt maakt van Apple’s voice assistant Siri en in het bezit bent van een iRobot robotstofzuigers, hebben we goed nieuws voor je. Vanaf deze zomer is het namelijk mogelijk om iRobot Roomba te koppelen met Siri. Met Siri spraakopdrachten kun je dan je robotstofzuiger aansturen.

irobot roomba koppelen met siri
“He Siri, ga stofzuigen”.

Waarom Roomba koppelen met Siri?

Laten we eerst kort stil staan bij waarom het interessant is om deze koppeling te realiseren. Zoals je waarschijnlijk weet, kun je met Siri diverse huishoudelijke producten activeren. Zo kun je slimme lampen aanzetten door te zeggen “Hé Siri, zet de lampen aan!”.

In de volgende – veelvoorkomende – situaties kan het bedienen van robotstofzuiger met spraakopdrachten interessant zijn:

 • Als je geen handen vrij hebt om iets te bedienen
 • Als een apparaat ver bij je vandaan is
 • Wanneer je meerdere klusjes tegelijk wil doen

Kortom: het kan dus super interessant zijn om deze koppeling te maken als het zo ver is.

Roomba Siri Shortcuts (spraakopdrachten)

Maar, wat kun je dan precies doen met deze Siri ondersteuning? Nou, je kunt daarvoor zogeheten ‘Siri Shortcuts’ gebruiken. Dit zijn gesproken opdrachten, waarmee je de robotstofzuiger kunt aansturen.

Op het moment van schrijven zijn er nog – relatief – weinig mogelijkheden. We zeggen relatief, omdat je met spraakassistenten Google Assistant en Alexa al meer mogelijkheden hebt. De volgende Siri Shortcuts zijn (straks) mogelijk:

 • De robotstofzuiger activeren, pauzeren en weer door laten gaan
 • De Roomba laten stoppen met stofzuigen
 • De iRobot Roomba laten terugkeren naar het oplaadstation

We updaten dit artikel als er meer mogelijkheden zijn.

Roomba met Siri koppelen: stappenplan

Het is belangrijk om te weten dat een koppeling dus alleen mogelijk is met een Roomba die WiFi-ondersteuning heeft. Daarnaast moet je reeds een Apple account hebben, om de koppeling met Siri te kunnen maken.

 1. Download de nieuwste versie van iRobot op je iPhone en zorg dat de iRobot succesvol is geinstalleerd.
 2. Ook dien je de “opdrachten” app van Apple geinstaleerd te hebben.
 3. Open vervolgens de iRobot app en klik linksboven op instellingen en klik op slim huis
 4. Druk vervolgens op Spraakassistenten en klik op Siri opdrachten
 5. Hier kun je vervolgens Siri opdrachten aanmaken, bijvoorbeeld overal schoonmaken.

Nadat je bovenstaande stappenplan hebt uitgevoerd kun je Siri opdrachten geven. Zeg bijvoorbeeld He Siri, overal schoonmaken. Siri stuurt vervolgens de Robotstofzuiger aan en deze gaat schoonmaken. Nu kun je ook de iRobot stofzuiger betrekken in het maken van scenes en scenario’s. In de afbeelding hieronder zie je de stappen uit bovenstaande stappenplan.

irobot koppelen in de app met siri
Voor het koppelen van iRobot met Siri heb je geen HomeKit code nodig. Je kunt dit gewoon in de app van iRobot doen.

Roomba bedienen met Siri onderdeel Genius 4.0 Update

De mogelijkheid om Roomba te kunnen bedienen met Siri is een van de nieuwigheden van de Genius 4.0 update. Naast deze koppeling is het nu ook mogelijk om de tastbare knoppen op de robotstofzuiger uit te zetten. Dit dient dan als kinderslot (en voor huisdieren), zodat de robotstofzuiger niet per ongeluk geactiveerd kan worden.

Daarnaast kunnen de goedkopere robotstofzuigers nu ook kamers gaan herkennen. Deze functionaliteit was voorheen alleen weggelegd voor de nieuwere Roomba’s.

Meer te weten komen over de mogelijkheden van Robotstofzuigers in een smart home wat draait op HomeKit? Neem dan een kijkje bij de uitgebreide HomeKit robotstofzuigers gids.