Wanneer je een slimme robotstofzuiger van iRobot in huis hebt gehaald, is de kans aanwezig dat hij gekoppeld kan worden met Google Home. Diverse Roomba robotstofzuigers beschikken namelijk over de ondersteuning voor Google Assistant: hiermee kun je je robotstofzuiger met spraak bedienen en deze opnemen in smart home scenario’s.

Voor we dit kunnen doen is het wel zaak om de Roomba met Google Home te koppelen. Dit is erg makkelijk te doen, waar we je in dit artikel met een duidelijk stappenplan bij helpen.

Waarom Google Home en Roomba koppelen?

Laten we eerst kort stil staan bij waarom de koppeling tussen Google Home en Roomba interessant kan zijn. In de inleiding vermeldden we al dat je sommige iRobot robotstofzuigers met spraak kunt bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Hé Google, begin met stofzuigen’. Of nog mooier, als je je Roomba een naampje hebt gegeven, bijvoorbeeld Dustin: ‘Hé Google, laat Dustin stofzuigen!’.

Dit is een van de redenen waarom de koppeling interessant is. We zetten de voordelen op een rij:

 • Je kunt je Roomba met spraak bedienen via Google Assistant
 • De robotstofzuiger kan opgenomen worden in smart home scenario’s
 • Zonder smartphone in de buurt je iRobot stofzuiger bedienen

Waar je aan moet denken bij smart home scenario’s? Bijvoorbeeld bij een Google Home Niet-thuis scene, waarbij de stofzuiger pas aan de slag gaat als jij niet thuis bent. Zo heb jij nooit last van een herrie makende stofzuiger!

Dit heb je nodig voor het koppelen

Voor we de stappen voor het koppelen met je delen, is het goed om te kijken of je überhaupt wel alles in huis hebt om de koppeling te kunnen maken. Zo is een Roomba met Google Assistant ondersteuning natuurlijk één van de vereisten.

 • Roomba met Google Assistant ondersteuning (bekijk hier de beste robotstofzuiger)
 • Een actief iRobot account
 • Een actief Google Home account

Wil je je Roomba met spraak bedienen? Dan is een Google smart speaker of smart display – denk aan een Nest Mini of een Nest Display – een vereiste.

Stappenplan: Roomba aan Google Home koppelen

Alles paraat? Dan is het tijd om de koppeling te maken! Volg hiervoor onderstaande stappen.

 1. Opende Google Home app op je smartphone
 2. Klik op het plusje bovenin het scherm
 3. Ga nu naar Apparaat Instellen
 4. Kies voor ‘Werkt met Google’
 5. Zoek nu naar iRobot Smart Home (Tip: gebruik het vergrootglas)
 6. Je kunt nu inloggen met je iRobot accountgegevens
 7. Ga akkoord met de privacy voorwaarden
 8. Selecteer vervolgens in de lijst jouw Roomba robotstofzuiger

De koppeling is nu succesvol gemaakt. Je kunt in de Google Home app vervolgens de stofzuiger toewijzen aan ene specifieke ruimte en deze een andere naam geven.

Hoe kun je je Roomba nu bedienen via Google Home?

Nu de koppeling succesvol gemaakt is, ben je in staat om je Roomba robotstofzuiger met spraak te bedienen. In een eerder artikel hebben we alle Roomba Google Home commands op een rij gezet.

Je kunt je Roomba daarmee onder meer:

 • activeren, pauzeren en hervatten;
 • terug laten keren naar de Home Base;
 • terugvinden als je hem uit het oog verloren bent

Als je een iRobot robotstofzuiger hebt uit de i7, S9 of M6 serie dan kun je hem nog slimmer bedienen. Je kunt hem dan in een specifieke zone, kamer of meubel laten stofzuigen. Het koppelen gaat voor deze modellen trouwens precies hetzelfde 😉