Afgelopen week hebben we de Neato D8 getest. Dit is één van de nieuwe robotstofzuigers van Neato Robotics. In totaal zijn er drie verschillende modellen, D8, D9 en D10. Verschillen tussen deze modellen zit hem vooral in oplaadtijd en gebruiksduur. Met de D8 heeft een maximaal zuigoppervlakte van 70 m² en de D10 een maximale zuigoppervlakte van 250 m². Hoewel online de reviews van gebruikers wisselend zijn lees je hieronder onze Neato D8 review en ervaring.

neato d8 review
Neato D8 van Neato Robotics

Belangrijkste specificaties van de Neato D8

Over het design van de Neato D8 is weinig te zeggen, de stofzuiger ziet er mooi strak uit en voelt robuust aan. Dit model heeft een blauwe kleur en heeft een soort coating. Opvallend is dat de stofzuiger niet rond is (meest gebruikelijke vorm), maar een d-vorm heeft. Het voordeel van een D-vorm is dat een robotstofzuiger extra goed in hoeken kan zuigen, doordat de robot een platte voorkant heeft en zo goed de hoeken in kan rollen.

Specificaties Neato Botvac D8:

 • Maximale zuigoppervlakte: 70 m²
 • Drempel hoogte: 1,5 cm
 • Volume opvang: 0,7 L
 • Geluidsniveau: 64 dB
 • Filter: EPA 11 (95% filtering)
 • Hoogte robotstofzuiger: 10,1 cm
 • Gewicht: 3,34 kg

Unboxing: wat zit er in de doos

unboxing neato d8

De Neato D8 wordt geleverd met weinig accessoires, hieronder lees je wat er allemaal in de doos van de robotstofzuiger zit:

 • Basisstation: het basisstation van de Neato D8 is erg vrij klein. Zo is het station slechts 11 cm hoog en 16 cm breed, ideaal want zo neemt het station miner ruimte in beslag en valt deze niet op.
 • Extra filters: de robotstofzuigers van Neato zijn goede robotstofzuigers voor allergenen. Dat komt doordat de stofzuigers goede HEPA-filters hebben. Dit model heeft een EPA-11 filter en wordt ook geleverd met twee extra filters. Neato zelf beveelt aan een filter na 1-2 maande gebruik te vervangen.

Verder zit het opvang van de stofzuiger in de robot en deze is 0,7 liter, dit is erg groot voor robotstofzuigers. Onder aan de zijkant van de D8 zit ook een zijborsteltje, deze zijborstel is bedoelt voor het stof op te vegen in hoekjes en langs kanten. De zuigmond is voorzien van een rubberen- en zachte borstel. Op de achterzijde van het basisstation vind je ook een handige Brush Cleaning tool, hiermee kun je de robotstofzuiger schoon vegen en eventueel haren uit de borstel verwijderen.

Unieke functies van de Neato D8

functies van de neato d8

Elke robotstofzuiger heeft zo zijn voor- en nadeel. Elke robotstofzuiger vindt weer dat zijn stofzuiger uitblinkt op bepaalde factoren. Zo vind iRobot een ronde vorm de beste keuze en Neato geeft de voorkeur aan een D-vorm. Ook zie je hierboven een groot verschil in het soort zuigmond, bij Neato een enkele brede borstel en bij iRobot twee rubberen borstel.

Unieke functies van Neato D8:

 • Navigeert met LIDAR: deze robotstofzuiger navigeert met LIDAR, hierdoor krijgt de robotstofzuiger een duidelijk beeld van zijn omgeving.
 • Geschikt voor allergenen: de robotstofzuiger is voorzien van een HEPA filter, waardoor de robotstofzuiger 95% van het opgezogen stof filtert. Ideaal wanneer je last hebt van allergieën.
 • Automatisch turbofunctie: wanneer de robotstofzuiger meer zuigkracht nodig heeft zal deze automatisch de turbofunctie gebruiken. Vooral handig en nodig wanneer de robotstofzuiger op een tapijt rijdt.
 • No-Go zones: in de app kun je No-Go zones activeren. Hiervoor hoef je geen gebruik te maken van magneetstrips, maar gewoon een lijntje zetten in de app.
 • D-vorm: de robotstofzuiger heeft een d-vorm, hierdoor kan de robotstofzuiger helemaal in de hoeken komen.
 • Brede zuigmond en groot stofreservoir: de Neato robotstofzuigers hebben de grootste zuigmonden, hierdoor is de robotstofzuiger sneller klaar met stofzuigen. Ook zijn de robotstofzuiger voorzien van een groot stofreservoir, hierdoor hoef je minder snel het stofreservoir te legen.

Het installeren van de Neato D8

Het installeren van de Neato D8 is vrij eenvoudig en is binnen een paar tellen gedaan. Plaatst het basisstation op een logische plek en zorg dat er voldoende ruimte om heen zit. Neato raad aan om aan de voorzijde en zijkanten minimaal 30 centimeter vrij te houden.

Vervolgens kun download je de nieuwe app van Neato, de MyNeato app. Heb je een oudere Neato dan kun je geen gebruik meer maken van de oude app, de Neato Robotics app. Vervolgens maak je een account aan en kun je de Neato D8 verbinden met de app. Zorg hierbij dat ook je bluetooth aanstaan.

Na het succesvol kooppelen kun je direct van start gaan met stofzuigen. Je zult merken dat de eerste zuigbeurten de robot de omgeving moet leren kennen, zo gaat de robotstofzuiger bijvoorbeeld niet recht langs de randen.

Hoe werkt deze Neato robotstofzuiger

De Neato D8 navigeert via systematische schoonmaakroute, dat houdt in dat de robotstofzuiger met een plan de ruimte schoonmaakt en niet random door de kamer rijdt. De robotstofzuiger brengt met een laser de kamer in beeld en maakt zo een map voor hoe deze het best kan stofzuigen. Wanneer je de robotstofzuiger voor het eerst start zal de stofzuiger moeite hebben met navigeren en naarmate je de robotstofzuiger langer gebruikt hoe beter deze navigeert.

Op robotstofzuiger zit een knop waarmee je de robotstofzuiger kunt activeren. Door de knop in te drukken zal de stofzuiger direct beginnen met het stofzuigen van de kamer. Ook in de app kun je de robotstofzuiger activeren, maar je kunt de stofzuiger ook automatiseren door gebruik te maken van timers. Zo kun je de stofzuiger bijvoorbeeld instellen dat wanneer je niet thuis de stofzuiger gaat stofzuigen. Kom je thuis dan is je huis gestofzuigd en heb je ook geen last van het geluid. Is de stofzuiger klaar met zijn schoonmaak ronde dan krijg je in de app een overzicht van de schoonmaakbeurt, hierin staat waar de stofzuiger is geweest en hoelang dit heeft geduurd.

neato d8 app instellingen

Wanneer de robot van start gaat, zal deze eerste de kanten stofzuiger. De stofzuiger deelt de kamer als het ware in vierkanten in, stofzuigt eerst de zijkanten en gaat vervolgens van links naar recht in dit vierkant stofzuigen. In de app kun je ook zogeheten No-Go-gebieden aanmaken, dit zijn dan plekken waar de stofzuiger niet hoeft te stofzuigen. Wel dien je eerst een platte grond te hebben van je kamer, de stofzuiger dient dus eerst een keer een keer gestofzuigd hebben.

Momenteel is het alleen mogelijk om één plattegrond aan te maken, maar in de app staat dat binnenkort ook meerdere plattegronden beschikbaar komen. Wanneer je meerdere plattegronden kunt gebruiken kun je de robot ook in meerdere kamers gebruiken.

Wanneer de accu tijdens het stofzuigen leeg is, zal de stofzuiger automatisch terug gaan naar het basisstation om op te laden. Is de accu voldoende opgeladen, dan vervolgt de robot de schoonmaakbeurt.

Voor- en nadelen van deze Neato D8 robotstofzuiger

pluspunten neato d8

Voor elke robotstofzuiger zijn wel voor- en nadelen te bedenken waarom je het apparaat wel of niet zou moeten kopen. Na enkele dagen testen hebben wij de volgende voor- en nadelen gevonden:

Voordelen:

 • Groot stofreservoir en een grote zuigmond.
 • Te koppelen met Google Assistant en Amazon Alexa.
 • HEPA 11 filter, daardoor geschikt voor allergieën.
 • D-vorm zorgt ervoor dat de stofzuiger goed in hoeken kan stofzuigen.

Nadelen:

 • Niet geschikt voor hoogpolig tapijt, hier loopt de stofzuiger snel op vast.
 • Maakt best veel geluid. Wel heb je en eco modus waarbij de stofzuiger minder herrie maakt.
 • Het is geen robotstofzuiger met dweilfunctie.

Alternatieven: Neato D7 vs D8 en andere modellen

Neato Robotics komt drie nieuwe modellen de D8, D9 en D10. Door deze nieuwe modellen te introduceren lijken de overige modellen (waaronder de D7) te vervallen. Gezien de prijs is de D7 sowieso niet meer interessant en is de D7 bijna nergens meer te koop

Wat zijn dan de grootste verschillen tussen D7 en D8?

De nieuwe robotstofzuigers werken met een nieuwe Neato app. Ook hebben de nieuwe modellen een automatische turbomodus, deze modus wordt automatisch geactiveerd wanneer de stofzuiger meer zuigkracht nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn op tapijten of een houten vloer met kiertjes erin. Ook kun je met de nieuwe Neato app delen van de kamer afbakenen, dit is handig wanneer je niet wilt dat een robotstofzuiger in een bepaalde omgeving komt. Wel zijn de nieuwe Neato modellen wat luidruchtiger dan de vorige stofzuigers.

Naast het prijsverschil tussen de D8, D9 en D10, zit er ook wat verschil in deze modellen. Dit verschil zit hem in de gebruiksduur en het soort filter. Zo heeft de D10 de langste accuduur en de beste filter. Hieronder vind je de verschillen tussen alle Neato stofzugiers in een tabel:

RobotstofzuigerGeluidsniveauGebruiksduurExtra optiesPrijsindicatie
Neato Botvac D769 dB120 minutenLaserSmart technology, mogelijkheid voor afbakening en verschillende schoonmaakplannen.€479,-
Neato D872 dB100 minutenZelfde opties als D7 + HEPA 11: 95% filtering en speciale Pet modus die zorgt voor beter reiniging van dierenharen.€499
Neato D972 dB120 minutenZelfde opties als D7 + HEPA 12: 99.5% filtering en speciale Pet modus die zorgt voor beter reiniging van dierenharen.€599,-
Neato D1072 dB150 minutenZelfde opties als D7 + HEPA 13: 99.95% filtering en speciale Pet modus die zorgt voor beter reiniging van dierenharen.€699,-

Conclusie: onze ervaring met de Neato D8

Toen we de robotstofzuiger voor het eerst gebruikte waren we wat sceptisch over de werking van de robotstofzuiger. De Neato D8 had namelijk even nodig om de omgeving goed te herkennen. Vooral met rechte lijnen langs de kant had de stofzuiger wat moeite. Gelukkig ging dit na een tijdje een stuk beter en reed de stofzuiger met een rechte lijn langs de kant.

Wel vonden we de robotstofzuiger wat luidt en dit kan irritant zijn wanneer je in de buurt van de robotstofzuiger. Zelf zetten wij de robotstofzuiger aan wanneer we niet thuis zijn, dus dan heb je er ook weinig last van. Een ander pluspunt van Neato vonden wij de klantenservice. Deze is direct te bereiken via de app en je kunt direct chatten of bellen.