11111

Robotstofzuiger – de aankoop.

Een robotstofzuiger kopen. Waar let u op bij het uitkiezen?

 

De aankoop van een robotstofzuiger wordt gezien als een lastig proces. In nederland is de robotstofzuiger een relatief ‘nieuw’ product. Het is als het kopen van uw eerste tablet: de belangrijkste in’s en out’s van het product zijn moeilijk te achterhalen. Hieronder zijn de belangrijkste punten op een rijtje gezet waar u op moeten letten bij de aankoop van een robotstofzuiger.

robotstofzuiger afbakening

Navigatiemethode:
Hoe vindt de robotstofzuiger haar weg door uw huis? De goedkopere modellen doen dit ‘willekeurig’. De wat meer geavanceerde modellen gaan efficienter te werk en hebben een systematische methode.

Mapmethode:
Hoe houd de robotstofzuiger bij welke delen van uw huis al gereinigd zijn en welke nog niet? De goedkopere modellen hebben hier geen methode voor. De meer geavanceerde robotstofzuigers beschikken over een laser mapmethode: het apparaat maakt een nauwkeurige plattegrond van uw huis. Hij weet waar de muren, tafels, stoelen etc staan. Andere robotstofzuigers beschikken over een GPS-chip: Hierdoor weet hij precies waar er wél en niet gestofzuigd moet worden. Deze methode slaat dan ook géén plek over.

Gebiedsafbakening:
Wilt u voorkomen dat de robotstofzuiger een bepaald stuk van uw huiskamer stofzuigd? Bepaalde gedeeltes zijn naar wens af te sluiten met behulp van verschillende methodes. Een meegeleverde sensor maakt een virtuele muur waar de stofzuiger niet doorheen kan. Sommige merken beschikken over een vuurtoren: eerst wordt het gebied aan de ene kant verzorgd, daarna pas de andere kant. Andere merken zoals de Roomba robotstofzuiger, maken gebruik van een magneetstrip, hier kan de stofzuigrobot niet overheen.

Oplaadtijd:
De oplaadtijd van robotstofzuigers varieert tussen 1,5 en 10 uur.

Bumpers:
Robotstofzuigers zijn er met of zonder ‘bumpers’. Deze bumpers kunnen voorkomen dat uw meubels worden beschadigd, of dat het apparraat zelf wordt beschadigd.

Afstandsbediening:
Zijn er hoekjes die extra onder handen genomen moet worden? Stuur uw robotstofzuiger dan zonder pardon terug naar deze plekken.

Oplaadpunt:
De robotstofzuigers zijn voorzien van een accu. Deze accu moet regelmatig opgeladen worden. Sommige robots rijden automatisch terug naar het oplaad punt, om daarna weer automatisch door te gaan met hun taak. Andere zijn hier niet toe in staat, en moet u zelf terugbrengen naar het oplaadpunt.

Timing:
Wilt u uw robotstofzuiger op een bepaald moment laten beginnen? Een timer is dan belangrijk. U kunt van huis gaan, de robot zal dan op de door u ingestelde tijd beginnnen.

Zijborstels:
Muren en plinten blijven niet gespaard van stof. Robotstofzuigers met zijkant-borstels nemen uw plinten ook mee.

Sensoren:
Over het algemeen kan gezegt worden dat de prijs van een robotstofzuiger samenhangt met het aantal sensoren en de opties waarover het apparaat beschikt. De prijzen voor een robotstofzuiger liggen tussen de 80 en 600 euro. Een dure robotstofzuiger heeft meer sensoren en opties zoals een timer en afstandsbediening. Gespecialiseerde merken zijn Roomba, Philips en Samsung

 

This entry was posted in Robotstofzuiger aankoop. Bookmark the permalink.