11111

Robotmaaier: alle voordelen op een rij + aankooptips

Staat u op het punt om een robotmaaier te kopen of wilt u er graag meer over weten? In dit artikel vindt u aankooptips, verschillende types en alle functionaliteiten op een rij. Maar wat is een robotmaaier precies en hoe werkt een robotmaaier? Daar gaan we het eerst over hebben.

Wat is een robotmaaier en hoe werkt het?

Een robotmaaier is een grasmaaier die automatisch maait. Per type en model verschillen Gardena Smart Silenorobotmaaiers enorm, het feit dat er automatisch gemaaid wordt is zoals u begrijpt vanzelfsprekend. De meeste systemen merken een begrenzingsdraad, daarmee wordt aangeven tot waar een robotmaaier zijn werkt doet. Als deze draad door het systeem gezien wordt zal de robotmaaier omkeren. Wanneer u voor een robotmaaier met een begrenzingsdraad kiest weet u zeker dat de robotmaaier binnen de lijntjes blijft.

U kunt de begrenzingsdraad het best aanleggen bij obstakels, langs de grens van uw tuin, perkjes en vijver. Door ongeveer 20 centimeter marge te nemen weet u zeker dat er niets verkeerd gaat. Deze marge is benodigd om het verschuiven van de robotmaaier tegen te gaan. Vaak wordt de begrenzingsdraad in een klein geultje in het gazon gelegd, op deze manier is het niet nodig om te graven.

Wanneer de tuin is afgebakend met begrenzingsdraden is het ook noodzakelijk om een begeleidingsdraad aan te leggen. Door middel van een begeleidingsdraad kan een robotmaaier naar het laadstation worden begeleid. Als de accu van uw robotmaaier onder een bepaald niveau komt zal deze automatisch naar het laadstation vertrekken.

Afhankelijk van de robotmaaier waar u precies voor kiest zal er een bepaald aantal vierkante meter per uur worden gemaaid. Uiteraard heeft dat ook te maken met de hoogte van het gras dat gemaaid wordt. Een robotmaaier maait vrijwel dagelijks, op deze manier kan een robotmaaier snel zijn rondje maken. U kunt vooraf instellen hoeveel uur uw robotmaaier aan de slag gaat. Houdt er rekening mee dat een robotmaaier dagelijks opgeladen dient te worden.

Werkwijze met robotgrasmaaier

Als er genoeg gemaaid wordt kunt u het gras kort houden. Door dit regelmatig te doen zullen er geen resten van gras achterblijven. Als het gras erg hoog staat kunt u het best eerst een traditionele grasmaaier gebruiken en daarna pas uw robotmaaier aan het werk zetten. Doordat robotmaaiers willekeurig maaien weet u zeker dat een robotmaaier op iedere positie zal komen. En wanneer u uw robotmaaier regelmatig op pad stuurt weet u zeker dat het gras kort gehouden zal worden.

Nu u weet dat een robotmaaier u gazon prima kan bijhouden vraagt u zich misschien af of ook de kantjes worden meegenomen. Bij een strak gazon zijn immers ook de details belangrijk! Gelukkig is dit bij bijvoorbeeld bomen of perken het geval, een robotmaaier gaat namelijk ook iets over de begrenzingsdraad en zal daardoor niets overslaan. Toch zal dit bij een muurtje of hekje lastiger zijn. In dat geval dient u af en toe met een kantenmaaier aan de slag te gaan.

Robotgrasmaaier gebruiken in combinatie met kinderen of huisdieren

Wanneer u kinderen of huisdieren heeft is het belangrijk dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Gelukkig ziet u een robotmaaier ruim van tevoren aankomen en worden er vaak sensoren gebruikt waardoor er eigenlijk niets mis kan gaan. Als een maaier wordt opgepakt zal deze bij de meeste types bijvoorbeeld direct stoppen. Probeert iemand uw robotgrasmaaier te stelen? Bij sommige robotmaaier is diefstalbeveiliging aangebracht. Wanneer een robotmaaier ineens wordt opgepakt zal er een alarm klinken.

Wat kost een robotgrasmaaier?

Als het om een robotgrasmaaier gaat kunt u allerlei kanten op! Er zijn robotgrasmaaiers van enkele honderden euro’s tot een paar duizend euro. Uiteraard is dit afhankelijk van de capaciteit van de robotgrasmaaier, de gebruiksvriendelijkheid en voor welk u kiest. Over het algemeen zal een robotgrasmaaier iets meer kosten dan een traditionele of elektrische grasmaaier. Gelukkig krijgt u daar veel gemak voor terug, u bent veel minder tijd aan het maaien van uw gazon kwijt.

checkDirect naar de voordeligste robotmaaiershop

Voordelen van een robotgrasmaaier op een rij

Overweegt u een robotgrasmaaier te kopen? Er zijn een aantal belangrijke voordelen waar u direct van kunt profiteren:

● Een robotmaaier doet meer dan 95% van het maaiwerk. U hoeft alleen de kantjes te maaien of wanneer het gras te hoog staat. Dit bespaart u vooral in de zomer en lente veel tijd! Zo kunt u veel minder doen en langer van het lekkere weer genieten.
● Met een robotmaaier kan er ook gemaaid worden wanneer u er niet bent. Om uw gazon mooi strak te houden is het belangrijk dat er geen enkele maaibeurt wordt overgeslagen.
● Een robotmaaier stoort niet. Doordat een robotgrasmaaier klein en efficiënt werkt zal er geen geluidsoverlast zijn. Het is zelfs leuk om te kijken hoe een robotgrasmaaier al het werk doet!
● Doordat een robotgrasmaaier elektrisch werkt is er geen benzine nodig. Zo ruikt u geen vervelende benzinelucht en hoeven er geen fossiele brandstoffen verbrand te worden (slecht voor het milieu).

Verschillende soorten robotmaaiers en aankooptips

Staat u op het punt om een robotmaaier te kopen? Dan is het prettig wanneer u een aantal aankooptips bij de hand heeft en als u inzichtelijk krijgt welke verschillende robotmaaiers er zijn. Houd rekening met de volgende zaken:

● De omvang van uw gazon

Om voor de juiste robotgrasmaaier te kiezen is het belangrijk om rekening te houden met de omvang van uw tuin. De meeste robotgrasmaaiers kennen een bepaalde capaciteit, dit wordt duidelijk in de productomschrijving aangegeven. Uiteraard dient u ook rekening te houden met de samenstelling van uw tuin. Als er veel hellingen of onregelmatigheden zijn heeft u een robotmaaier nodig die krachtiger is of ook met hogere maaihoogtes uit de voeten kan.

● Willekeurig maaien of met navigatiesysteem

De iets goedkopere robotgrasmaaiers maaien willekeurig. Op deze manier zal er niets overgeslagen geworden, na verloop van tijd is deze maaier overal geweest. De duurdere modellen beschikken over een navigatiesysteem, op deze manier wordt de positie van de maaier bepaald en wordt er daardoor effectiever gemaaid. Vooral wanneer er veel obstakels zijn en als er sprake is van een relatief groot maaigebied kan een robotgrasmaaier met navigatiesysteem een uitkomst zijn.

● Specificaties van robotgrasmaaier bekijken

Naast het merk, de prijs en betrouwbaarheid van een robotgrasmaaier is het belangrijk om naar de specificaties te kijken. Zo kunt u achterhalen hoeveel energie er door een robotgrasmaaier verbruikt wordt en of er nog andere functionaliteiten gebruikt zijn. Krijgt u bijvoorbeeld een berichtje wanneer uw robotgrasmaaier vastloopt? Of is er een alarm als uw robotgrasmaaier gestolen wordt? Al dit soort zaken dient u na te kijken. Eventueel via een robotmaaier test.

Ook qua programmatuur zijn er grote verschillen. Zo kunnen sommige robotmaaiers manueel geprogrammeerd worden en blijven andere robotgrasmaaiers doorwerken tot het gras een bepaalde hoogte heeft bereikt. Daarnaast zijn er robotgrasmaaiers die u zelf moet opladen en robotgrasmaaiers die vanzelf naar een oplaadstation rijden.

● Kijk naar de garantie en mogelijkheden voor eventuele reparaties.

Heeft u een type gevonden dat bij u past? De meeste robotgrasmaaiers kunt u online bestellen of in een speciaalzaak. Kijk goed na van welke garanties er sprake en of het mogelijk is uw robotgrasmaaier te repareren wanneer deze stuk gaat. Het zou vervelend zijn als er geen nieuwe onderdelen beschikbaar zijn wanneer uw robotgrasmaaier het begeeft.

checkDirect naar de voordeligste robotmaaiershop

Hoe beïnvloedt de vorm het schoonmaken bij een robotstofzuiger?

 

Er zijn heel veel verschillende factoren waar u bij het aanschaffen van een robotstofzuiger vorm robotstofzuigerrekening mee zult willen houden. Uiteraard is het mooi meegenomen dat deze er mooi en strak uitziet, maar ze moet vooral praktisch zijn. Een groot deel van de praktische eigenschappen van een robotstofzuiger wordt bepaald door de vorm waar het apparaat over beschikt. Is het nu bijvoorbeeld echt interessanter om te kiezen voor een vierkante dan een ronde robotstofzuiger of zijn er mogelijks nog andere factoren die de uiteindelijke mogelijkheden van een robotstofzuiger bepalen? Wij geven u graag op al deze vragen en nog zoveel meer een antwoord in dit artikel.

 

Welke impact heeft de hoogte van een robotstofzuiger?

Wanneer we het hebben over de vorm van een robotstofzuiger spreekt het voor zich dat we eveneens stil moeten blijven staan bij de hoogte waar het toestel over beschikt. Mensen houden er vaak geen rekening mee, maar een robotstofzuiger die slechts over een beperkte hoogte beschikt kan zich veel eenvoudiger overal onder wringen. Het spreekt immers voor zich dat u graag zult willen dat uw robotstofzuiger ook schoon kan maken onder kasten evenals stoelen en banken. Dit is perfect mogelijk op het ogenblik dat ze over een hoogte van bijvoorbeeld 7 à 8 centimeter beschikt. Bij hogere robotstofzuigers is dat helaas niet het geval.

 

De ronde vorm van een robotstofzuiger is geen probleem

Wanneer u op zoek gaat naar een geschikte robotstofzuiger voor in uw huis zult u altijd voldoende rekening willen houden met de precieze vormgeving waar deze over beschikt. Het meest bepalende punt op dit vlak heeft betrekking tot het feit of het gaat om een ronde of om een vierkante vorm. Een ronde vorm wordt vaak gevreesd omdat er dan automatisch vanuit wordt gegaan dat de hoeken van de ruimtes in huis een probleem zullen vormen. Dat hoeft echter niet noodzakelijk het geval te zijn. Uiteraard is een wat meer vierkante vorm op dit vlak geschikter omdat de robotstofzuiger dan perfect langs de hoeken heen kan schoonmaken, maar ook een ronde vorm kan dit realiseren.

 

Kiest u er voor om een ronde robotstofzuiger te kopen, maar wilt u er graag zeker van zijn dat deze zonder problemen ook in de hoeken kan schoonmaken? In dat geval moet er afdoende rekening worden gehouden met de aanwezige borstels. Alleen wanneer er zijborstels in de robotstofzuiger zijn geplaatst is het namelijk mogelijk om grondig in de hoeken schoon te kunnen maken met een ronde robotstofzuiger.

 

De vormgeving van een robotstofzuiger is erg belangrijk

Uiteraard heeft iedereen graag een robotstofzuiger die er goed, strak en modern uitziet, maar het is toch vooral van belang om goed te kijken naar de praktische eigenschappen waarover ze beschikt. Hoe mooi een robotstofzuiger namelijk ook mag zijn, wanneer ze niet doet wat u er van verwacht spreekt het voor zich dat ze haar doel een beetje voorbij zal schieten. Ga dus niet meteen af op de aanwezige verlichting, de kleuren en de uitstraling, maar let vooral op de vorm en de afmetingen. Het zijn immers uiteindelijk deze twee factoren die zullen bepalen waar een robotstofzuiger wel en niet geschikt voor is.

Vind hier de TOP 10 beste robotstofzuigers

 

De verschillende mogelijkheden om een robotstofzuiger te bedienen

Mensen kiezen er voor om een robotstofzuiger in huis te halen omdat ze op die manier robotstofzuiger bedieneneen deel van de huishoudelijke taken uit handen kunnen geven. Het schoonmaken van een woning neemt dan ook zeer veel tijd in beslag. Een niet onbelangrijk deel van het gebruiksgemak van een robotstofzuiger gaat schuil in de wijze waarop ze kan worden bediend. Voorheen was het bijvoorbeeld noodzakelijk om elk commando individueel in de robotstofzuiger in te voeren, maar tegenwoordig kan dat gelukkig ook anders. Moderne technologieën hebben het onder meer mogelijk gemaakt om een robotstofzuiger draadloos te bedienen. Op welke manier ze precies bediend kunnen worden en hoe dat allemaal in z’n werk gaat ontdekt u in dit artikel.

Een robotstofzuiger programmeren

Elke hedendaagse robotstofzuiger kan zonder probleem geprogrammeerd worden. Dit betekent dat u de robotstofzuiger probleemloos schoon kunt laten maken wanneer en waar u dat wenst, ook al bent u zelf niet thuis. Het instelmenu voor de programmatie van uw robotstofzuiger vergt enige gewenning, maar eenmaal u er mee uit de voeten kunt zult u merken dat u het toestel precies op die manier kunt laten schoonmaken zoals u dat wenst.

Draadloos doorgeven van commando’s aan een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger op voorhand programmeren is één ding. Ter plaatse bij het toestel enkele extra commando’s doorvoeren is nog iets anders. In principe zijn beide instelmogelijkheden altijd zonder probleem te realiseren, maar er is meer. Tegenwoordig kunnen robotstofzuigers namelijk eveneens bediend worden door middel van een applicatie op een smartphone of tablet. Er wordt een draadloze connectie gerealiseerd waardoor het mogelijk wordt om de robotstofzuiger zeer eenvoudig vanop afstand te bedienen. Waar u op dat ogenblik ook in huis of in de tuin aanwezig bent, met een enkele druk op uw touchscreen is het mogelijk om het schoonmaakpatroon van uw robotstofzuiger te wijzigen.

Wat indien uw robotstofzuiger geen draadloze technologie ondersteunt?

Veel mensen die er reeds enkele jaren geleden voor hebben gekozen om een robotstofzuiger te kopen vrezen dat ze tegenwoordig met een ietwat achterhaalt toestel zitten opgescheept. Uiteraard staat de technologie niet stil en beschikken robotstofzuigers tegenwoordig over modernere en efficiëntere mogelijkheden, maar dat betekent niet dat uw huidig exemplaar niet aan uw vooropgestelde verwachtingen kan voldoen. Wilt u bijvoorbeeld graag hebben dat uw oudere robotstofzuiger vanop afstand kan worden bediend? In dat geval is het interessant om na te gaan of er mogelijks geen uitbreiding beschikbaar is. Heel wat merken van robotstofzuigers hebben er de voorbije jaren immers voor gekozen om hun bestaande toestellen te voorzien van een extra module. Deze extra module maakt het mogelijk om te communiceren met een mobiele app waardoor er eenvoudig commando’s doorgegeven kunnen worden.

Bedien uw robotstofzuiger zoals u dat wenst

Bovenstaande geeft het eigenlijk reeds aan, het bedienen van een robotstofzuiger kan tegenwoordig op zeer veel uiteenlopende manieren. Zo kunt u er zonder enig probleem voor kiezen om ter plaatse bij het toestel nieuwe commando’s door te geven, maar wat bovendien ook te denken van de draadloze ondersteuning? Dit laatste is in het bijzonder handig voor mensen die vrezen dat ze telkens fysiek naar hun toestel moeten hollen om een nieuwe opdracht door te kunnen geven. Beschikt uw robotstofzuiger niet standaard over deze draadloze ondersteuning? Dan weet u inmiddels dat er wel degelijk mogelijkheden bestaan om ze alsnog op dergelijke, praktische wijze te kunnen besturen.

Vind hier de TOP 10 beste robotstofzuigers