11111

Robotmaaier: alle voordelen op een rij + aankooptips

Robotmaaier: alle voordelen op een rij + aankooptips

Staat u op het punt om een robotmaaier te kopen of wilt u er graag meer over weten? In dit artikel vindt u aankooptips, verschillende types en alle functionaliteiten op een rij. Maar wat is een robotmaaier precies en hoe werkt een robotmaaier? Daar gaan we het eerst over hebben.

Wat is een robotmaaier en hoe werkt het?

Een robotmaaier is een grasmaaier die automatisch maait. Per type en model verschillen Gardena Smart Silenorobotmaaiers enorm, het feit dat er automatisch gemaaid wordt is zoals u begrijpt vanzelfsprekend. De meeste systemen merken een begrenzingsdraad, daarmee wordt aangeven tot waar een robotmaaier zijn werkt doet. Als deze draad door het systeem gezien wordt zal de robotmaaier omkeren. Wanneer u voor een robotmaaier met een begrenzingsdraad kiest weet u zeker dat de robotmaaier binnen de lijntjes blijft.

U kunt de begrenzingsdraad het best aanleggen bij obstakels, langs de grens van uw tuin, perkjes en vijver. Door ongeveer 20 centimeter marge te nemen weet u zeker dat er niets verkeerd gaat. Deze marge is benodigd om het verschuiven van de robotmaaier tegen te gaan. Vaak wordt de begrenzingsdraad in een klein geultje in het gazon gelegd, op deze manier is het niet nodig om te graven.

Wanneer de tuin is afgebakend met begrenzingsdraden is het ook noodzakelijk om een begeleidingsdraad aan te leggen. Door middel van een begeleidingsdraad kan een robotmaaier naar het laadstation worden begeleid. Als de accu van uw robotmaaier onder een bepaald niveau komt zal deze automatisch naar het laadstation vertrekken.

Afhankelijk van de robotmaaier waar u precies voor kiest zal er een bepaald aantal vierkante meter per uur worden gemaaid. Uiteraard heeft dat ook te maken met de hoogte van het gras dat gemaaid wordt. Een robotmaaier maait vrijwel dagelijks, op deze manier kan een robotmaaier snel zijn rondje maken. U kunt vooraf instellen hoeveel uur uw robotmaaier aan de slag gaat. Houdt er rekening mee dat een robotmaaier dagelijks opgeladen dient te worden.

Werkwijze met robotgrasmaaier

Als er genoeg gemaaid wordt kunt u het gras kort houden. Door dit regelmatig te doen zullen er geen resten van gras achterblijven. Als het gras erg hoog staat kunt u het best eerst een traditionele grasmaaier gebruiken en daarna pas uw robotmaaier aan het werk zetten. Doordat robotmaaiers willekeurig maaien weet u zeker dat een robotmaaier op iedere positie zal komen. En wanneer u uw robotmaaier regelmatig op pad stuurt weet u zeker dat het gras kort gehouden zal worden.

Nu u weet dat een robotmaaier u gazon prima kan bijhouden vraagt u zich misschien af of ook de kantjes worden meegenomen. Bij een strak gazon zijn immers ook de details belangrijk! Gelukkig is dit bij bijvoorbeeld bomen of perken het geval, een robotmaaier gaat namelijk ook iets over de begrenzingsdraad en zal daardoor niets overslaan. Toch zal dit bij een muurtje of hekje lastiger zijn. In dat geval dient u af en toe met een kantenmaaier aan de slag te gaan.

Robotgrasmaaier gebruiken in combinatie met kinderen of huisdieren

Wanneer u kinderen of huisdieren heeft is het belangrijk dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Gelukkig ziet u een robotmaaier ruim van tevoren aankomen en worden er vaak sensoren gebruikt waardoor er eigenlijk niets mis kan gaan. Als een maaier wordt opgepakt zal deze bij de meeste types bijvoorbeeld direct stoppen. Probeert iemand uw robotgrasmaaier te stelen? Bij sommige robotmaaier is diefstalbeveiliging aangebracht. Wanneer een robotmaaier ineens wordt opgepakt zal er een alarm klinken.

Wat kost een robotgrasmaaier?

Als het om een robotgrasmaaier gaat kunt u allerlei kanten op! Er zijn robotgrasmaaiers van enkele honderden euro’s tot een paar duizend euro. Uiteraard is dit afhankelijk van de capaciteit van de robotgrasmaaier, de gebruiksvriendelijkheid en voor welk u kiest. Over het algemeen zal een robotgrasmaaier iets meer kosten dan een traditionele of elektrische grasmaaier. Gelukkig krijgt u daar veel gemak voor terug, u bent veel minder tijd aan het maaien van uw gazon kwijt.

checkDirect naar de voordeligste robotmaaiershop

Voordelen van een robotgrasmaaier op een rij

Overweegt u een robotgrasmaaier te kopen? Er zijn een aantal belangrijke voordelen waar u direct van kunt profiteren:

● Een robotmaaier doet meer dan 95% van het maaiwerk. U hoeft alleen de kantjes te maaien of wanneer het gras te hoog staat. Dit bespaart u vooral in de zomer en lente veel tijd! Zo kunt u veel minder doen en langer van het lekkere weer genieten.
● Met een robotmaaier kan er ook gemaaid worden wanneer u er niet bent. Om uw gazon mooi strak te houden is het belangrijk dat er geen enkele maaibeurt wordt overgeslagen.
● Een robotmaaier stoort niet. Doordat een robotgrasmaaier klein en efficiënt werkt zal er geen geluidsoverlast zijn. Het is zelfs leuk om te kijken hoe een robotgrasmaaier al het werk doet!
● Doordat een robotgrasmaaier elektrisch werkt is er geen benzine nodig. Zo ruikt u geen vervelende benzinelucht en hoeven er geen fossiele brandstoffen verbrand te worden (slecht voor het milieu).

Verschillende soorten robotmaaiers en aankooptips

Staat u op het punt om een robotmaaier te kopen? Dan is het prettig wanneer u een aantal aankooptips bij de hand heeft en als u inzichtelijk krijgt welke verschillende robotmaaiers er zijn. Houd rekening met de volgende zaken:

● De omvang van uw gazon

Om voor de juiste robotgrasmaaier te kiezen is het belangrijk om rekening te houden met de omvang van uw tuin. De meeste robotgrasmaaiers kennen een bepaalde capaciteit, dit wordt duidelijk in de productomschrijving aangegeven. Uiteraard dient u ook rekening te houden met de samenstelling van uw tuin. Als er veel hellingen of onregelmatigheden zijn heeft u een robotmaaier nodig die krachtiger is of ook met hogere maaihoogtes uit de voeten kan.

● Willekeurig maaien of met navigatiesysteem

De iets goedkopere robotgrasmaaiers maaien willekeurig. Op deze manier zal er niets overgeslagen geworden, na verloop van tijd is deze maaier overal geweest. De duurdere modellen beschikken over een navigatiesysteem, op deze manier wordt de positie van de maaier bepaald en wordt er daardoor effectiever gemaaid. Vooral wanneer er veel obstakels zijn en als er sprake is van een relatief groot maaigebied kan een robotgrasmaaier met navigatiesysteem een uitkomst zijn.

● Specificaties van robotgrasmaaier bekijken

Naast het merk, de prijs en betrouwbaarheid van een robotgrasmaaier is het belangrijk om naar de specificaties te kijken. Zo kunt u achterhalen hoeveel energie er door een robotgrasmaaier verbruikt wordt en of er nog andere functionaliteiten gebruikt zijn. Krijgt u bijvoorbeeld een berichtje wanneer uw robotgrasmaaier vastloopt? Of is er een alarm als uw robotgrasmaaier gestolen wordt? Al dit soort zaken dient u na te kijken. Eventueel via een robotmaaier test.

Ook qua programmatuur zijn er grote verschillen. Zo kunnen sommige robotmaaiers manueel geprogrammeerd worden en blijven andere robotgrasmaaiers doorwerken tot het gras een bepaalde hoogte heeft bereikt. Daarnaast zijn er robotgrasmaaiers die u zelf moet opladen en robotgrasmaaiers die vanzelf naar een oplaadstation rijden.

● Kijk naar de garantie en mogelijkheden voor eventuele reparaties.

Heeft u een type gevonden dat bij u past? De meeste robotgrasmaaiers kunt u online bestellen of in een speciaalzaak. Kijk goed na van welke garanties er sprake en of het mogelijk is uw robotgrasmaaier te repareren wanneer deze stuk gaat. Het zou vervelend zijn als er geen nieuwe onderdelen beschikbaar zijn wanneer uw robotgrasmaaier het begeeft.

checkDirect naar de voordeligste robotmaaiershop

This entry was posted in Robotstofzuiger blog. Bookmark the permalink.