Slimme apparaten worden steeds meer geaccepteerd in huishoudens, zo zijn er slimme deurbellen, smart speakers, smart verlichting en natuurlijk ook robotstofzuigers. Wij vinden dat apparaten pas echt slim worden wanneer ze met elkaar kunnen “praten”. Met praten bedoelen we dat de apparaten elkaar berichten kunnen sturen en elkaar begrijpen. Wist je dat je met een smart speaker een robotstofzuiger met spraak kunt bedienen? Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een smart speaker van Google Assistant of Amazon Alexa en een robotstofzuiger die met één van deze platformen samen werkt.

Waarom is het handig om een robotstofzuiger met spraak te bedienen?

Allereerst is het bedienen van een robotstofzuiger met spraak gewoon een leuke functie, zo voelt het gewoon leuk om een robot aan het werk te zetten terwijl je lekker op de bank ligt.. Het enige wat je hoeft te zeggen: “He Google, begin met stofzuigen”. Ideaal toch? Maar naast gemak kan dit ook gewoon heel handig zijn.

Er zijn bijvoorbeeld robotstofzuiger die kamers in je huis kunnen herkennen, stel je bent in de keuken bezig en je hebt er een zooitje van gemaakt dan kun je de stofzuiger heel gericht sturen. Zeg dan bijvoorbeeld “He Google, stofzuig de keuken”. Wel dien je dan een stofzuiger te hebben die kamers kan herkennen. De Ecovacs Deebot T8 heeft deze functie bijvoorbeeld. Zie hieronder een filmpje van deze robotstofzuiger:

Smart home integratie: alle apparaten in één overzicht

Het bedienen van je robotstofzuiger met spraak met je Google speaker is natuurlijk een leuke functie, maar het heeft sowieso handig om je robotstofzuiger te koppelen aan het systeem van Google Home. Wanneer je de robotstofzuiger koppelt met het systeem van Google komt de stofzuiger namelijk ook in de Google Home app te staan, zo kun je meerdere apparaten bedienen en de status ervan zien.


Neato Botvac D7 Connected

Neato Botvac D7

Deze Neato Botvac D7 is te koppelen met Google Home. Ook is dit één van de beste robotstofzuigers van dit moment.


Ook kun je met Google routines de robotstofzuiger volledig automatiseren. Zelf vinden wij het handig wanneer we het huis verlaten dat alle apparaten uit gaan die uit moeten en aan gaan die aan moeten. Hier een voorbeeld scenario: ik verlaat het huis. Google weet dat ik het huis verlaat, hij draait de deur op slot met een slimme deurslot. Vervolgens wordt de slimme camera aangezet en gaat het alarm erop. In huis gaan er ook verschillende apparaten aan de slag, zo gaat de robotstofzuiger zuigen en verlaagd de thermostaat de temperatuur.

Dit is een voorbeeld scenario, maar je kunt nog veel meer slimme en handige scenario’s bedenken. Wel dien je rekening te houden dat je een robotstofzuiger moet hebben die te koppelen is met Google Assistant, Siri of Amazon Alexa. Vaak maak je deze keuze op basis van het apparatuur die je al hebt. Heb je bijvoorbeeld een smart speaker van Google, dan is een robotstofzuiger voor Google Home een logische keuze.