Er zijn heel veel verschillende factoren waar u bij het aanschaffen van een robotstofzuiger rekening mee zult willen houden. Uiteraard is het mooi meegenomen dat deze er mooi en strak uitziet, maar ze moet vooral praktisch zijn.

Een groot deel van de praktische eigenschappen van een robotstofzuiger wordt bepaald door de vorm waar het apparaat over beschikt. Is het nu bijvoorbeeld echt interessanter om te kiezen voor een vierkante dan een ronde robotstofzuiger of zijn er mogelijks nog andere factoren die de uiteindelijke mogelijkheden van een robotstofzuiger bepalen? Wij geven u graag op al deze vragen en nog zoveel meer een antwoord in dit artikel.

Welke impact heeft de hoogte van een robotstofzuiger?

Wanneer we het hebben over de vorm van een robotstofzuiger spreekt het voor zich dat we eveneens stil moeten blijven staan bij de hoogte waar het toestel over beschikt. Mensen houden er vaak geen rekening mee, maar een robotstofzuiger die slechts over een beperkte hoogte beschikt kan zich veel eenvoudiger overal onder wringen.

Het spreekt immers voor zich dat u graag zult willen dat uw robotstofzuiger ook schoon kan maken onder kasten evenals stoelen en banken. Dit is perfect mogelijk op het ogenblik dat ze over een hoogte van bijvoorbeeld 7 à 8 centimeter beschikt. Bij hogere robotstofzuigers is dat helaas niet het geval.

De ronde vorm van een robotstofzuiger is geen probleem

Wanneer u op zoek gaat naar een geschikte robotstofzuiger voor in uw huis zult u altijd voldoende rekening willen houden met de precieze vormgeving waar deze over beschikt. Het meest bepalende punt op dit vlak heeft betrekking tot het feit of het gaat om een ronde of om een vierkante vorm.

Een ronde vorm wordt vaak gevreesd omdat er dan automatisch vanuit wordt gegaan dat de hoeken van de ruimtes in huis een probleem zullen vormen. Dat hoeft echter niet noodzakelijk het geval te zijn. Uiteraard is een wat meer vierkante vorm op dit vlak geschikter omdat de robotstofzuiger dan perfect langs de hoeken heen kan schoonmaken, maar ook een ronde vorm kan dit realiseren.

Kiest u er voor om een ronde robotstofzuiger te kopen, maar wilt u er graag zeker van zijn dat deze zonder problemen ook in de hoeken kan schoonmaken? In dat geval moet er afdoende rekening worden gehouden met de aanwezige borstels. Alleen wanneer er zijborstels in de robotstofzuiger zijn geplaatst is het namelijk mogelijk om grondig in de hoeken schoon te kunnen maken met een ronde robotstofzuiger.

De vormgeving van een robotstofzuiger is erg belangrijk

Uiteraard heeft iedereen graag een robotstofzuiger die er goed, strak en modern uitziet, maar het is toch vooral van belang om goed te kijken naar de praktische eigenschappen waarover ze beschikt. Hoe mooi een robotstofzuiger namelijk ook mag zijn, wanneer ze niet doet wat u er van verwacht spreekt het voor zich dat ze haar doel een beetje voorbij zal schieten.

Ga dus niet meteen af op de aanwezige verlichting, de kleuren en de uitstraling, maar let vooral op de vorm en de afmetingen. Het zijn immers uiteindelijk deze twee factoren die zullen bepalen waar een robotstofzuiger wel en niet geschikt voor is. De AEG RX9 stofzuigers hebben bijvoorbeeld een zogeheten Trinity Shape wat ervoor zorgt dat de hoeken ook goed meegenomen worden, zie hieronder een filmpje hoe dit in zijn werking gaat: