Er zijn veel verschillende iRobot stofzuigers, maar welke past het best bij jou? Het antwoord hangt af van hoeveel ruimtes je in huis hebt, wat voor soort vuil er op je vloer licht, of je een zelflegende station wilt en of je de voorkeur hebt voor een robotstofzuiger met dweilfunctie. In dit bericht leggen we je precies uit welke iRobot stofzuigers er zijn en wat de verschillen hier tussen zijn. Na het lezen van dit bericht kun je zelf antwoord geven op de vraag: welke iRobot past bij mij?

welke irobot past bij mij

Welke iRobot robotstofzuigers zijn er

Momenteel heeft iRobot 9 verschillende robotstofzuigers te koop. Deze robotstofzuigers zijn in te delen in verschillende iRobot series. Elke serie bestaat uit verschillende stofzuigers en het verschil tussen de verschillende series zijn de functies, hieronder de verschillende series:

Hieronder zullen we dieper ingaan op de verschillen tussen deze modellen. Het is wel belangrijk om te weten dat de oudere iRobot stofzuigers minder goed navigeren en je met deze modellen bijvoorbeeld geen schoonmaakzones aan kunt maken.

Het nieuwste iRobot model: iRobot J7

De iRobot J7 is de nieuwste robotstofzuiger van iRobot. Dit model is te verkrijgen in een standaard J7 model of een J7+ serie, waarbij beide modellen hetzelfde zijn, maar de plus serie (+) wordt geleverd met een zelflegende oplaadstation.

We hebben deze stofzuiger al uit geprobeerd, lees hier onze iRobot J7 review. Het grootste pluspunt van deze robotstofzuiger is dat deze een goede objectherkenning functie heeft. Door deze functie te activeren detecteert de robotstofzuiger objecten en voorwerpen en ontwijkt deze. Dit is handig met kabels of hondenpoep.

Daarbij werkt de robotstofzuiger erg goed en is het schoonmaakresultaat van de stofzuiger erg goed.

Wat zijn de verschillen tussen de iRobot stofzuigers?

Dan de belangrijkste vraag om antwoord te kunnen geven op de vraag welke iRobot past bij mij? Is te kijken naar de verschillen tussen de iRobot stofzuigers. Hieronder hebben we de grootste verschillen die relevant zijn gevonden:

Functies van de robotstofzuigers

Het verschil in robotstofzuigers zit hem vaak in de functies. Voorheen was het grootste verschil bij robotstofzuigers de wijze van navigeren. Alle robotstofzuigers van iRobot navigeren op basis van een systematische wijze, hier zit dus geen verschil in. Wel zijn er modellen die speciale functies hebben die andere modellen niet hebben. Hieronder leggen we de verschillende functies uit:

  • Detecteert en vermijd obstakels: met deze nieuwe functie kan de robotstofzuiger objecten herkennen die hij op zijn pad tegenkomt. Ligt er bijvoorbeeld een kabel midden in de kamer dan zal de stofzuiger hier om heen rijden. Heeft de robotstofzuiger deze functie niet dan rijdt de robot gewoon over het snoer en zal deze vastlopen. Momenteel heeft alleen de iRobot j7 deze functie.
  • Creëert schoonmaakzones en vermijdzones: met deze functie kun je in de app ruimtes en zones maken. Je kunt bijvoorbeeld aangeven waar de woonkamer of keuken is. Dit is handig wanneer je gericht iets wilt schoonmaken. Is bijvoorbeeld de keuken vies dan kun je de stofzuiger alleen in de keuken laten stofzuigen. Ook zorgt schoonmaakzones ervoor dat de stofzuiger zijn omgeving beter leert kennen. Hieronder zie je een voorbeeld van schoonmaakzones:
irobot zones maken
  • Diepe tapijtreiniging: met de diepe tapijtreiniging past de robotstofzuiger zijn zuigkracht aan op de ondergrond. Rijdt de stofzuiger bijvoorbeeld op tapijt dan zal hij automatisch zijn zuigkracht verhogen voor een beter resultaat. Momenteel heeft alleen de iRobot S9+ deze functie.

Hieronder vind je een overzicht met de iRobot stofzuigers die de bovenstaande functies hebben:

iRobot stofzuigerObstakelherkenningSchoonmaakzonesDiepe tapijt reiniging
iRobot s9+NeeJaJa
iRobot j7JaJaNee
iRobot i7NeeJaNee
iRobot i5NeeJaNee
iRobot i3NeeNeeNee
iRobot 698NeeNeeNee

Zuigkracht van de robots

In de zuigkracht van de stofzuigers zit ook verschil. De nieuwe j- en i-modellen zijn daarbij 10 keer krachtiger dan de Roomba 600-series. En de s9 serie heeft het meeste zuigkracht en deze heeft zelfs 40 keer meer zuigkracht dan de Roomba 600-series. Daarbij past dit model zijn zuigkracht ook aan op basis van de ondergrond waarop de robot rijdt.

Verschillende borstels

Qua borstels zijn er ook wat verschillen de onderscheiden. Zo zijn de nieuwe robotstofzuigers uit de J- en I series allemaal voorzien van rubberen borstels. Deze borstels hebben twee voordelen, zo zijn ze makkelijk schoon te maken, maar zijn ze ook erg geschikt voor het opzuigen van dierenharen. De robotstofzuigers van iRobot zijn dan ook geschikte robotstofzuigers voor huishoudens met huisdieren. Daarbij is er nog één verschil op te merken en dat is dat de iRobot S9+ een bredere zuigmond heeft, het voordeel hiervan is dat de robotstofzuiger dan ook breder is en sneller klaar met stofzuigen is.

Prijs is de één van de grootste verschillen

Hoe meer zuigkracht en nieuwe geavanceerde functies een robotstofzuiger heeft hoe duurder de stofzuiger. Ook bij iRobot geldt deze regel. Het prijsverschil tussen de robotstofzuigers is dan ook best groot, zo kost de duurste stofzuiger €1499,- (iRobot S9+) en de goedkoopste iRobot €299,- (iRobot Roomba 698). Wel is het belangrijk om na te gaan of je bepaalde functies wel of niet wilt hebben. Heb je bijvoorbeeld geen tapijt in je woonkamer dan is de diepe tapijtreiniging niet nodig, maar de functie waarbij je zones kun creëren is wel erg handig. Heb je enkel een ruimte waar je schoon gemaakt wilt hebben dan kun je deze functie ook laten vervallen.

Ook kun je nog kiezen voor een zelf legende oplaadstation, dit zijn de plus modellen (+). Voor het laadstation betaal je ongeveer €220,-. Het voordeel van zo’n laadstation is dat je robotstofzuiger langer zelfstandig kan stofzuigen, omdat deze na elke schoonmaakronde geleegd wordt. Daarbij is het laadstation voorzien van een stofzuigerzak en dit is een stuk hygiënischer dan wanneer je de robotstofzuiger met de hand moet legen, hierbij komt toch vaak veel fijnstof vrij.

In het tabel hieronder vind je de verschillende adviesprijzen per iRobot stofzuiger:

iRobot stofzuigerAdviesprijs (los model)Met laadstation
iRobot s9+Niet los te koop€1499,-
iRobot j7€779,0€999,-
iRobot i7€679,-€929,-
iRobot i6€629,-N.v.t.
iRobot i5€449,-€699,-
iRobot i4€409,-629,-
iRobot i3€509,-€729
iRobot i1€429,-N.v.t.
iRobot 698€299,-N.v.t.
iRobot stofzuigers prijzen vergelijking met de informatie van iRobot website

Er is ook iRobot stofzuiger die een dweilfunctie heeft

Een robotstofzuiger met dweilfunctie is tegenwoordig ook erg populair. Zeker omdat deze robotstofzuigers net even iets beter schoonmaken. Met een dweilfunctie haalt de robotstofzuiger ook veel fijnstof van de vloer en sommige vieze plekken. Wanneer een robotstofzuiger een dweilfunctie heeft wilt dit niet betekenen dat je niet meer hoeft te dweilen.

Ook moet je rekening houden dat wanneer je kiest voor een robotstofzuiger met dweilfunctie, is dat je hier mee onderhoud aan moet plegen. Het waterreservoir dien je dagelijks te vullen en de dweilpad moet je ook regelmatig vervangen anders gaat deze stinken en schimmelen. Momenteel is er één model van iRobot die een dweilfunctie heeft en dat is de iRobot Combo. Minpunt van dit model is dat dit model niet voorzien is van de nieuwste functies van iRobot


irobot roomba combo

iRobot Combo

Deze iRobot Combo is de enige robotstofzuiger met dweilfunctie van iRobot. Dit model kan stofzuigen en dweilen tegelijk!


Conclusie: welke iRobot past bij mij?

Hopelijk kun je nu met de bovenstaande informatie antwoord geven op de vraag Welke iRobot past bij mij? Onze voorkeur gaat uit naar de nieuwe iRobot J7, deze komt ook voor in onze beste robotstofzuiger test. Dit model heeft namelijk een nieuwe goede functie waarbij de robot objecten kan herkennen en vervolgens ontwijkt. Dit zorgt ervoor dat de stofzuiger over snoeren en andere voorwerpen rijdt. Vaak komt het nog wel eens voor dat een stofzuiger zichzelf hierdoor vast rijdt en met dit model heb je dit probleem niet meer.

Daarbij is het schoonmaakresultaat van de stofzuiger erg goed en kun je in de app kamers en schoonmaak zones aanmaken. Met vooral de wat oudere iRobot stofzuigers kun je dit niet en dat is toch wel een functie die wij zouden missen. Met deze functie kun je de robotstofzuiger op meerdere verdiepingen en ruimtes gebruiken. Ook kun je de robotstofzuiger gericht naar een bepaalde ruimte sturen.


irobot j7

Onze keuze: iRobot j7

Op de vraag welke iRobot past bij mij? Zouden wij antwoorden met de iRobot J7. Dit model heeft is voorzien van de nieuwste functies, hierdoor navigeert de stofzuiger erg goed en is het schoonmaakresultaat optimaal.